9 PRAVILA ZA NJEGU OBOJENE KOSE

Bojenje kose može biti skupo. Ali šta ako vam kažemo da postoje jednostavni trikovi koji će učiniti boju vaše kose dugotrajnijom i zaštićenom? Pročitajte 9 savjeta kako da održavate boju vaše kose.

1. Nemojte previše ispirati kosu prilikom tuširanja. Obojena kosa je poroznija zbog čega lakše upija i ispušta vodu što dovodi do izbjeljivanje boje. Minimizirajte vrijeme tuširanja uz regenerator koji se ne ispira.
2. Perite kosu toplom vodom umjesto vrelom, što je voda toplija to će se i boja brže isprati.
3. Njegujte kosu posebnim šamponima i regeneratorima kreiranim za obojenu kosu. Sedmična upotreba maske za kosu će pospješiti hidrataciju i sačuvati vašu boju.
4. Ukoliko se vaša trenutna boja kose puno razlikuje od prirodne boje, potrebno je “popravljati izrastak” svake 3 do  4 sedmice. Ukoliko su sličnih nijansi možete sačekati s farbanjem i do 6 sedmica.
5. Ukoliko se sami farbate uvijek počnite od korijena. Zaštitite osjetljiva područja tako što ćete farbati vrhoce isrednji dio kose 10 minuta prije ispiranja.
6. Šišajte krajeve vaše kose svakih par mjeseci. Što je vaša kosa zdravija to će duže zadržati boju.
7. Hidratizirajte kosu koristeći serum, obraćajući posebnu pažnju na korijen kose. Serum obogaćen arganovim uljem ili uljem čička će njegovati kosu bez toga da je učine masnom.
8. Izbjegavajte tople predmete koji će isušiti kosu i oštetiti proteine u njoj čineći je grubom. Ukoliko ste opsjednuti fenovima i peglama za kosu svakako koristite sprej za zaštitu kose od toplote prilikom svake upotrebe.
9. Izbjegavajte sunce. UV zračenje šteti vašoj kosi isto koliko i vašoj koži, isušuje je i čini da boja izblijedi. Ukolilko planirate provestidan na otvorenom nosite šešir.

Tekst: Fotograf: Fotolia