Šta uzrokuje hiperpigmentaciju i druge promjene boje kože?

Ako ste se ikada borili s neujednačenim tonom kože, znate koliko to može biti frustrirajuće. Mnogi od nas su upoznati sa hiperpigmentacijom i tamnim mrljama, ali postoje i druge vrste promjene boje kože koje su podjednako neprijatne, ali se o njima manje priča. U nastavku saznajte uzroke različitih vrsta promjene boje kože!

Hiperpigmentacija i tamne fleke

Hiperpigmentacije poput tamnih fleka i melazme su oblici promjena boje kože koji se pojavljuju u obliku tamnih fleka na koži. Ova vrsta neujednačenog tona kože je uzrokovana prekomjernom proizvodnjom melanina usljed stresa, prekomjerne izloženosti UV zračenju, starenja ili zagađenja, pri čemu je prekomjerna izloženost UV zračenju najčešći razlog. Ovi stresori izazivaju oksidativni stres koji pokreće kaskadu okidača koji poručuju ćelijama kože da proizvode više melanina kako bi zaštitile ćelije od oštećenja. Proizvodnja melanina usljed izlaganja suncu je potpuno normalna, vaše tijelo samo čini sve što može da vas zaštiti od sunca. Međutim, kada je tijelo izloženo ovoj vrsti stresa, proizvodnja melanina može preći u prekomjernu, izazivajući tamne fleke. 

Kliknite ovde za nekoliko savjeta o tome kako da tretirate hiperpigmentaciju .

Crvenkasta nijansa kože 

Crvenilo kože i povećana reaktivnost su uzrokovani nekontrolisanim upalnim procesima na koži izazvanim stresom, prekomjernom izloženošću UV zracima, zagađenjem, grubim čišćenjem ili lošom prehranom. U osnovi, to je način na koji vaša koža kaže „Brinem se za tebe, trebamo da razgovaramo o onome što te nervira“. Može biti teško otkriti razlog za crvenilo kože, ali dobar početak je ako pogledate svoj način života i koristite proizvode koji umiruju kožu.

Beživotna ili sivkasta nijansa kože 

Znate onaj blijedi izgled koji dobijate nakon mnogo neprospavanih noći, usred zime (na sjevernoj hemisferi) ili mnogih stresnih sedmica na poslu? To je ono što nazivamo beživotnim ili sivkastim tonom kože. Ako vaša koža izgleda tako, možda patite od nedostatka vlage, grube teksture kože i odumrlih ćelija i nečistoća na površini kože. Ovi problemi su često uzrokovani gubitkom ćelijske energije, povećanim stresom i uništavanjem kolagena. 

Žućkasta nijansa kože 

Bljedilo ili žućkaste fleke nastaju usljed slabije cirkulacije krvi, upala i oksidativnog stresa. Oksidativni stres može dovesti do procesa koji se naziva glikacija, što znači da se višak glukoze (šećera) lijepi za molekule poput keratina i kolagena. Krajnji proizvodi procesa glikacije mogu stvoriti žuto-smeđe naslage, što može uzrokovati da koža izgleda žućkasto (osim ako nije izrazito žuta, u tom slučaju bi trebalo da kontaktirate ljekara.)

Koliko god promjene boje kože mogu da budu naporne, postoje rešenja! Držite oči otvorene za novo NovAge lansiranje! 

Tekst: