Retinol - Vodič za početnike (odgovori na sva vaša pitanja o retinolu)

Suzbija bore i fine linije, pročišćava teksturu kože i zaglađuje vašu kožu. Otkriven 1980-ih, retinol se i dalje smatra jednim od najmoćnijih sredstava protiv starenja. Vjerovatno ste čuli za to, ali niste sigurni kako mu pristupiti. Da li je već vrijeme da počnem da koristim retinol? Kako odabrati najbolji? Kako da ga koristim? Naš Vodič za početnike u upotrebi retinola odgovorit će na sva vaša pitanja - i još mnogo toga.

 

Šta je retinol i na koje probleme kože je usmjeren??

Dio porodice vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da riješi brojne izazove s kožom, uključujući fine linije, duboke bore i neujednačenu teksturu kože. Djeluje promovišući sintezu kolagena i promet ćelija kože, i povećavajući sadržaj dermalne vode, da bi izgladio fine linije i bore i pomogao da se poboljša tekstura kože.

Koje su prednosti retinola za vašu kožu?

• Pruža značajno poboljšanje teksture površine kože

• Djeluje duboko ispod površine kože na ćelijskom nivou kako bi smanjio duboke bore

• Pomaže u povećanju sadržaja dermalne vode za kožu punijeg izgleda

• Djeluje na povećanje stope prometa ćelija kože za zdraviji izgled kože

 

Kada je najbolje vrijeme za početak upotrebe retinola?

 

Proizvodnja kolagena i elastina, odgovornih za elastičnost i mladolikost kože, počinje se postepeno smanjivati već u srednjim dvadesetim. To znači da je najbolji trenutak za uvođenje retinola u svoju rutinu njege ako ste dostigli tridesete ili ste primijetili dublje, postojanije fine linije i bore.

 

Šta je posebno u Retinol kapima sa serumom?

 

Naše Retinol kapi sa serumom su koncentrovani tretman sa snažanim 1,1% inkapsuliranim retinolom, što je optimalna koncentracija za početnike.

Retinol je vrlo osjetljiv na oksidaciju, sunčevu svjetlost, uslove kiselosti i teške metale, što rezultira smanjenom efikasnošću. Zbog toga se naša specijalizirana verzija retinola inkapsulira i isporučuje na kožu u zaštitnoj, jednoslojnoj polimernoj ovojnici koja se raspada pri kontaktu s kožom. Ova specijalizirana isporuka pomaže povećati potenciju i koristi za kožu.

 

Koje rezultate mogu očekivati nakon upotrebe Retinol kapi sa serumom?

  • Koža mlađeg izgleda (84% se slaže nakon 14 dana, 85% slaže nakon 28 dana) *                                    

  • Poboljšana mekoća kože (84% se slaže nakon 14 dana, 90% slaže nakon 28 dana *                           

  • Umanjena pojava dubokih bora (91% se slaže nakon 28 dana) *                                                             

  • Umanjene izražajne linije (85% se slaže nakon 14 dana, 90% slaže nakon 28 dana) *

* Testirano na korisnicama 

 

 

Način upotrebe Retinol kapi sa serumom?

 

Svi proizvodi iz NovAge ProCeuticals kolekcije su osmišljeni tako da se besprijekorno uklapaju u vašu redovnu NovAge rutinu njege kože, kao intenzivni tretmani. Retinol se smije nanositi samo uvečer nakon čišćenja lica i prije nanošenja kreme za područje oko očiju. Jednostavno napunite kapaljku koncentratom i ravnomjerno nanesite 1-2 kapi na cijelo lice, vrat i dekolte. Izbjegavajte osjetljivo područje oko očiju. Nastavite s ostatkom rutine. Za najbolje rezultate koristite 4-8 sedmica kao intenzivan režim. Ako želite da vidite kako primijeniti retinol, pogledajte naš video vodič.

 

 

Zašto se retinol smije nanositi samo uvečer?

 

Nanesite retinol samo uvečer, jer sunčeva svetlost može negativno uticati na snažni aktivne sastojke. Ovaj proizvod također može učiniti vašu kožu osjetljivijom na UV zrake, pa je izuzetno važno da nanesete kremu za sunčanje i ograničite izlaganje suncu dok koristite retinol.

 

Da li mogu koristiti retinol s vitaminom C?

 

Ne preporučuje se upotreba retinola istovremeno s vitaminom C, jer retinol pomaže u odbacivanju gornjeg sloja kože, čineći je osjetljivijom na svjetlost i druge aktivne sastojke, poput vitamina C, ako se koristi u kombinaciji. Bolje je isprobati jedan po jedan tretman.

Kako uvesti retinol u svoju rutinu?

Ako želite, možete polako uvoditi retinol u svoju rutinu jer može izazvati iritaciju. Proizvod možete koristiti jednom tokom prve sedmice, dva puta (ne uzastopno) tokom druge sedmice, tri puta (ne uzastopno) tokom treće sedmice, i tako dalje sve dok ne utvrdite da se vaša koža navikla na snažne aktivne sastojke i može tolerisati svakodnevnu upotrebu.

Prije prve upotrebe najbolje je izvršiti test kako biste vidjeli kako vaša koža reaguje na proizvod. Da biste to učinili, nanesite malu količinu retinola na malo područje čiste kože na unutrašnjoj podlaktici, održavajte područje suhim 24 sata i posmatrajte reakcije kože.

Tekst: Fotograf: Oriflame