Zdravlje je bogatstvo: Unosite li dovoljno vitamina i minerala?

Živjeti zdravim načinom života ponekad se može činiti nemogućom misijom. Od dovoljno sna i vježbanja, zdrave prehrane i održavanja nivoa stresa pod kontrolom - dovoljno je da vas drži budnima i noću! No, ponekad je to jednostavno kao i učenje abecede... abecede multivitamina! Danas odgovaramo na neka od najčešće postavljanih pitanja o zdravim mikrohranjivim tvarima.

1. U redu, krenimo redom: Šta su multivitamini?
Jeste li ikad čuli izraz "multivitamin na dan tjera liječnika iz kuće van"? Pa, istina je… na neki način. Neke esencijalne mikrohranjive sastojke koje tijelo treba da bi pravilno funkcionisalo, u najboljem slučaju tijelo zapravo ne proizvodi. Zato - unosite multivitamine. Multivitamin je mješavina esencijalnih vitamina i minerala, najčešće u obliku praktične tablete ili kapsule, koja je posebno osmišljena da bi se premostila praznina uzrokovana bilo kojim nedostatkom mikrohranjivih sastojaka u vašoj prehrani (od, recimo, vikenda provedenog na brzoj hrani, pizzi i čipsu, bez zelenog povrća na vidiku). To su neizostavni mikrohranjivi sastojci poput onih koji doprinose blistavosti tena, jačanju imuniteta kada drugi oko vas kišu i kašlju u autobusu te obnavljanju mišića poslije napornog treninga (samo da spomenemo neke).

2. Ja već vježbam i jedem zdravo. Trebaju li mi još i multivitamini?
Možda ste jedan od onih rijetkih pojedinaca koji se rano budi nakon solidnih osam sati mirnog i neometanog sna, odradi pola sata joge i ima vremena za pripremu hranjivog doručka ispunjenog zdravim proteinima, složenim ugljikohidratima, dobrim mastima te lisnatim zelenim povrćem i narandžastim voćem (ako je tako, to je zaista hvale vrijedno - ali se i pitamo, koja je vaša tajna?). Naravno, kada je riječ o unosu preporučene dnevne doze esencijalnih hranjivih sastojaka, multivitamini sigurno nisu zamjena dobro uravnoteženoj i raznolikoj prehrani. No, koliko god željeli da je naša prehrana poput duginih boja, svako ko je proživio posebno stresnu sedmicu može posvjedočiti činjenici da su naše prehrambene potrebe među prvima koje zanemarujemo (zajedno sa snom i vježbanjem) zbog zahtjevnog dnevnog rasporeda. Iako multivitamini neće nadoknaditi loš odabir u prehrani tokom cijelog života, lijepo je znati da vam mogu pružiti svojevrsnu nutritivnu zaštitu ako ste pod dodatnim stresom, niste imali vremena za vježbanje ili ste zanemarili vašu zdravu prehranu u korist prerađene hrane (koja često ima nedostatak vitamina i minerala).

 

3. Mogu li unijeti previše multivitamina?
Što se tiče vitamina, svakako je moguće unijeti ih previše, posebno vitamina topivih u mastima poput vitamina A, D, E i K. Ali, ako govorimo o multivitaminima koji su posebno (i vrlo precizno) formulisani da sadrže preporučene količine vitamina i minerala kako bi podržali vaše prehrambene potrebe, tada ne morate brinuti da ćete pretjerati – osim ako ne uzimate više od preporučene dnevne doze. U slučaju naših Wellosophy Multivitamina i minerala za muškarce/žene, trebate uzimati samo jednu tabletu dnevno i to je to. Ali, kao i uvijek, ako niste sigurni, najbolje je konsultovati se s liječnikom kako biste saznali više o jedinstvenim prehrambenim potrebama vašeg tijela.

4. Šta se nalazi u našim Multivitaminima?
Naravno, ne postoji savršeni recept za svaki pojedini multivitaminski dodatak prehrani pa je najbolji način da se na to odgovori: zavisi. Mnogi su multivitamini posebno dizajnirani da podrže jedinstvene prehrambene potrebe različitih grupa, kao što su muškarci, žene, trudnice, djeca ili starije osobe - na primjer, naši Wellosophy multivitamini i minerali za žene i za muškarce pružaju 22 neizostavna vitamina i minerala potrebna muškarcima i ženama (ženama treba više željeza i kalcija, a muškarcima više magnezija, kroma, selena, cinka i vitamina A). Sadrže vitamine A, D, E, C, B1, B2, B3 , B5, B6, B7, B12 i folnu kiselinu, kao i minerale: željezo, cink, bakar, mangan, selen, jod, krom i molibden. Kada se koriste u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, ovi esencijalni vitamini i minerali mogu vam pomoći u podržavanju imuniteta, nivoa energije, metabolizma i dobrog opšteg stanja organizma!

Dakle, iako doza multivitamina na dan možda nije jedina stvar koja je potrebna da se liječnika tjera van, ona je svakako idealna nadopuna zdravom načinu života i uravnoteženoj i raznolikoj prehrani!

Tekst: