Zdravlje je ljepota

Svi smo upoznali ljude koji zrače ljepotom - i ne možemo tačno da kažemo zašto. Imaju dozu vitalnosti, energije, sjaja u oku. Iako nisu simbol tradicionalnog pojma ljepote, atraktivnog i simetričnog izgleda, punih usnana i savršenog nosa, u njima postoji samo nešto što prevazilazi sve to. Njihova ljepota dolazi iznutra

Razmislimo o ovom! Ljepota iznutra: šta je njen izvor i kako zrači?

Sve je viša svijest o tome da ono što jedemo utiče na naše tijelo. To uključuje našu kožu, kosu, nokte, zube - mnoge od karakteristika koje obično gledamo kako bismo procijenili da li je neko atraktivan. Što smo zdraviji, to bolje izgledamo. Da bismo izgledali najbolje, moramo tijelu pružiti osnovne hranljive sastojke, tako da funkcioniše na optimalnom nivou. Drugim riječima: što ljepše želite da izgledate izvana, to bolje treba da hranite ćelije i tkiva - kako bi one mogle da rade za tu ljepotu.


Koža

Našoj koži, kao najvećem organu, su potrebni svi neophodni hranjivi sastojci da bi svakodnevno funkcionisala. Da nabrojimo nekoliko: visokokvalitetni proteini su potrebni za snabdijevanje esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za stvaranje kolagena i elastina. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, a vitamin E pomaže u hidrataciji kože. Vitamini grupe B, vitamin D i cink su također vitalni za održavanje pravilne strukture i funkcionisanja kože. Pored toga, antioksidanti pomažu našoj koži u borbi protiv mnogih faktora iz životne sredine koji mogu biti štetni, kao što su izlaganje suncu*, zagađenje vazduha, pa čak i toksini i hemikalije.

*Uvijek je preporučljivo nositi zaštitu od sunca.

Kosa

Našoj kosi su također potrebni osnovni hranjivi sastojci da bi postala jaka i elastična. Kako je kosa najvećim dijelom sastavljena od proteina, svakodnevno nam je potreban dobar unos visokokvalitetnih proteina. Isto tako, našem vlasištu su potrebne masne kiseline, za koje je dokazano da poboljšavaju gustoću kose, a također pomažu u održavanju ravnoteže prirodne masnoće.

Nokti

Našim noktima su neophodni proteini, kalcij, vitamini B i cink, pored svih ostalih osnovnih hranjivih sastojaka, da bi bili čvrsti i održali čvrstinu. Duži ili kraći, uredni nokti i zdravi nokti vaše su ogledalo!

Zubi

Svi znamo da nam je neophodan kalcij za zube i kosti; međutim, da bi se kalcij mogao apsorbovati i iskoristiti, neophodni su neki drugi hranjivi sastojci: fosfor, vitamin D, jod i kalij. Da bi naše desni ostale zdrave, trebaju nam vitamini B, vitamin E, vitamin C. Da bismo pomogli u stvaranju pljuvačke, trebaju nam vitamin A i cink, da nabrojimo samo nekoliko.

Mnogo je faktora povezanih sa ljepotom. O nekima smo već pričali, a o nekim manje i koji su manje očigledni, poput nivoa energije, vitalnosti i poleta za životom. Međutim, ono što znamo je da svakoj ćeliji u tijelu svakodnevno trebaju esencijalne hranljive materije. Ako ih dobiju, mogu obavljati funkciju. Ako ćelije dobro funkcionišu, utiču na tkivo čiji su dio, organ u kojem se nalazi tkivo, sistem kojme organ pripada i - na kraju krajeva - cijelo tijelo. Zdravo tijelo je lijepo tijelo!

Heather Livingston, M.Sc. Direktor Global Wellness Training

Životnim stilom do ljepote

Već znate da biste mogli učiniti više od puke primjene aktuelnih rješenja za poboljšanje ljepote kože. Pravilna prehrana i suplementi znače sve za vaše tijelo. Vanjski sjaj odražava naše unutrašnje zdravlje, tako da hrana koju jedemo poboljšava ili pogoršava naš izgled. Međutim, malo smo svjesni da odgovor na to kako projektovati svoju unutrašnju ljepotu spolja leži ne samo u prehrani, već i u cijelom načinu života. Pa, koje su prednosti i nedostaci našeg režima prehrane i ljepote? Ispod možete pronaći nekoliko ideja o tome kako ići dobrim putem!

Kviz:

Koji je jedan od najefikasnijih tretmana protiv starenja na svijetu - i slučajno, najjeftiniji od svih?

Odgovor je: spavanje. Dobar san rezultirat će lijepom kožom, pravilnom regulacijom apetita, kontrolom šećera u krvi, snažnim mentalnim performansama, pozitivnim raspoloženjem i poboljšanim kvalitetom života. Spavanje ima najbolji efekat regeneracije tokom noći i znate da ste imali dovoljno sna ako se probudite prije alarma i osjećate se odmorno.

Vježbajte i znojite se!

Vježbanje će poboljšati cirkulaciju krvi i uklanjanje nekih toksina znojenjem. Poboljšana cirkulacija također uključuje više hranljivih sastojaka i kiseonika koji ulaze u svaku pojedinu ćeliju kože. Koži će dati divan ružičasti sjaj, zato redovno vežbanje smatrajte unutrašnjim tretmanom kože.

 

Loše navike i hrana koji utiču na zdravlje i kožu

Važno je razmišljati o svom tijelu kao cjelini. Ono što udišete neće uticati samo na pluća, već će putovati kroz krv i uticat će na vaskularni sistem i kožu! Ono što pijete može uticati na vašu kožu, na primjer alkohol, čaj i kafa mogu je dehidrirati. Šećer se apsorbuje u vašu krv i isporučuje do svake ćelije vašeg tijela. Prekomjerno konzumiranje će naštetiti cijelom tijelu, a ne samo jetri i pankreasu. Dakle, svaki put kad otpijete gutljaj, zalogaj ili pomirišete, sjetite se da unosite u svoje tijelo tvari koje će postati dio vaših ćelija - i uticat će na vaš izgled.

Šećer

Šećer stvara zavisnost i može dovesti do gojenja, ali također može pogoršati stanje kože, poput bubuljica ili akni. Hormoni poput inzulina i inzulinu sličnog faktora rasta (IFR) izlučuju se svaki put kada pojedete ili popijete nešto slatko - a poznato je da IFR pogoršava ova stanja kože. Šećer (glukoza) može natjerati proteine da se drže zajedno, fenomen poznat kao „glikacija“, koji se rutinski mjeri kod dijabetičara. Što se tiče kože, glikacija elastina i kolagena je od velike važnosti kada je riječ o dehidrataciji, naboranosti, gubitku elastičnosti, ukočenosti, ugroženoj funkciji barijere kože i ubrzanom starenju. Zbog toga su namirnice s niskim glikemijskim sadržajem od najveće važnosti za vašu ljepotu i zdravlje!

Sirove hranjive materije

Kuhanje uništava i oštećuje mnoge dragocjene hranjive sastojke. Za blistav ten ne postoji ništa bolje od sirovog voća, povrće i njihovih sokova. Oni su bogati enzimima, vitaminima, mineralima, antioksidantima i drugim fitonutrijentima koji su vitalni i za kožu i za opšte zdravlje. Visok sadržaj vode u sirovom povrću i voću također povećava unos vode.

Masne kiseline i antioksidanti za vaš ten

Esencijalne masne kiseline čine naše ćelijske membrane i utiču na kožu, kao i na druge organske sisteme. Najzdravije masne kiseline nalaze se u sirovim orasima, sjemenkama, zelenom lisnatom povrću i ribi. Dodaci Omega 3 će vam pomoći da dobijete potrebnu dnevnu količinu ako ponekad imate manje optimalne obroke. Uzimanje antioksidanta rastvorljivog u mastima poput Astaksantina zaštitit će osjetljive omega 3 masne kiseline u vašem tijelu. Astaksantin će također poboljšati stanje kože sprečavajući UV oštećenja spolja i oštećenja slobodnih radikala iznutra. Na ovaj način uključivanje Wellness paketa u vašu dnevnu rutinu može poboljšati vaše zdravlje i ljepotu iznutra.

Hidratacija

Suho grožđe je sušeno grožđe i ćelije naše kože mogu izgledati prilično slično ako ih ne hidratiziramo pravilno. Ne zaboravite da popijete čašu vode uz svaki čaj, kafu, sodu ili alkoholno piće, a dan započnite i završite čašom vode.

Ključne hranjive materije za ljepotu i njihovi izvori

  • Vitamin C: od vitalne je važnosti za stvaranje kolagena i elastičnost kože. Dobri izvori su kivi, bobice, citrusi i peršun. Wellness paket sadrži 100% PDU.
  • Cink: također neophodan za stvaranje kolagena i može spriječiti da kosa prijevremeno osijedi. Nalazi se u sjemenkama tikve i korijenu đumbira. Wellness paket sadrži 100% PDU.
  • Sumpor: pomaže u izgradnji cijelog vezivnog tkiva. Kupus, brokule, bijeli luk i luk bogati su izvori.
  • Silicij dioksid: pomaže u održavanju elastičnosti kože, zdravih noktiju i sjajne kose. Nalazi se u krastavcima, paradajzu, paprici i zobi.
  • Magnezij: kontroliše pumpe u našim ćelijskim membranama, srcu i mišićima. Zeleno lisnato povrće je odličan izvor. Wellness paket sadrži 25% PDU.
  • Beta karoten (i drugi karotenoidi): štiti od oksidantnih oštećenja i opekotina od sunca. Mrkva i zeleno lisnato povrće su dobri izvori. Astaksantin je odličan izvor i dodatak posebno za kožu.
  • Vitamin E: antioksidant rastvorljiv u masti, pomaže u zaštiti ćelijskih membrana. Nalazi se u maslinama, avokadu, orasima, sjemenkama i zelenom povrću. Wellness paket sadrži 100% PDU.
  • Esencijalne masne kiseline: važna komponenta svih ćelijskih membrana i ključ u održavanju elastičnosti naše kože i balansiranju njenih prirodnih ulja. Nalazi se u orasima, sjemenkama, lisnatom zelenom povrću, mahunarkama, žitaricama i ribi, kao i u dodacia prehrani poput omege 3. Wellness paket sadrži 100% PDU.

Zdrava prehrana i način života - zajedno sa dobrim dodacima prehrani - mogu dati odlične rezultate! Wellness by Oriflame nudi vam praktičan način suplementacije. Ne oklijevajte više - sprijateljite se sa  Wellness rutinom i uživajte u zdravlju!

Zapamtite:

Zdravo tijelo je lijepo!

Oriflame predstavlja ljepotu kao način života, s proizvodima inspirisanim prirodom i osnaženim švedskom naukom.

Oriflame

Beauty by Sweden

Wellness by Oriflame – obezbjeđuje da tijelo napreduje iznutra i izvana

Tekst: Fotograf: Oriflame