Zarazna privlačnost gurmanskih mirisa

Gurmanski mirisi su sada veoma popularni. Od evociranja toplih nostalgičnih uspomena do njihove slasne zarazne privlačnosti koja kao da govori „Moram to ponovo pomirisati“, ovi slatki mirisi globalno su u trendu. Razgovarali smo s kreatorima mirisa Émelie Coppermann i Marine Ipert kako bismo saznali šta čini gurmanske mirise tako zaraznim.

Ali prvo upoznajte kreatore toaletne vode OH! SWEET Dulce de Leche – prvog gurmanskog mirisa u Oriflameu.

Inspirisane nostalgičnom slatkoćom jedne švedske poslastice, francuski master kreator mirisa  Émelie Coppermann i kreator mirisa Marine Ipert zajedno su radile da bi stvorile novu vrstu ovisnosti: OH! SWEET. Émelie je već poznata po mirisnim kreacijama koje su istovremeno delikatne i pune iznenađenja, a njen neočekivani pristup parfimeriji upotpunio je Marineinu želju da otkrije nove osjećaje, mirise i ukuse – savršen duo za kreiranje modernog pogleda na gurmansko mirisno iskustvo.

 

Šta zapravo znači kada kažemo za miris da miris stvara ovisnost?
“Ovisnost u mirisima znači da ne možete da se oduprete tome da ga mirišete iznova i iznova,” kaže master kreator mirisa Émelie Coppermann. Da bi se postigao ovaj osjećaj, mogu se koristiti specifične ukusne sirovine – ili se može dodati velika količina sastojka u formulu.” 

Prilikom stvaranja OH! SWEET Dulce de Leche toaletne vode, kreatori mirisa su radili sa očaravajućim vrtlogom Dulce de Leche da bi mirisu dodali neodoljivu priželjkivanu slatkoću. Međutim, to nije tako jednostavno kao samo dodavanje slatke, bogate mliječne note, objašnjava Émelie: „Ovo je još uvijek vrlo suptilan rad, jer mora ostati zarazan, a pritom moramo izbjeći da se nekome zgadi. Dulce de Leche je bio sastojak neophodan za istraživanje zbog svoje univerzalne ovisnosti, ali nije mogao biti puterast.”

Šta su to gurmanski mirisi?
Oksfordski rječnik gurmane definiše kao „nekoga ko uživa u hrani“, pa ne čudi da su gurmanski mirisi inspirisani ukusnim poslasticama. „Gurmanstvo je povezano s apetitom i ukusom. U mirisu se može istražiti kroz razne slatke i ugodne note poput vanilije i karamele s etil maltolom (organsko jedinjenje koje se koristi kao uobičajena slatka aroma), gurmanskom voću, laktonima, orašastim plodovima, pecivima koje biste stvarno mogli jesti“, objašnjava kreator mirisa Marine Ipert. “OH! SWEET je oda svim tim slatkišima – i miriše baš kao prodavnica slatkiša!”

 

Da, mirišu sjajno – ali kako se osjećamo zbog gurmanskih mirisa?
Postoji razlog zašto su gurmanske note u slatkim parfemima toliko zarazne – a sve se svodi na instinktivni faktor dobrog osjećaja. „Kao prvo, šećer pomaže da napajamo naša tijela i opuštamo naše umove“, kaže Marine. “Uzmite primjer bebe koja plače – samo kap zašećerene vode će učiniti da im bude lakše! Gurmanski mirisi imaju isti efekat, čineći da se osjećamo dobro i spokojno. Oni su umirujući i utješni, kao mekana plišana igračka.

Zašto trenutno vlada gurmanski mirisni trend?
“Gurmanski mirisi su popularni već više od 15 godina, ali ovaj trend ne nestaje“, smatra Émelie. „Naprotiv – mi se trenutno suočavamo s neizvjesnim vremenima i to nas tjera da čeznemo za nečim što će nas vratiti onom što poznajemo. Gurmanski mirisi nam pružaju utjehu, često nas vraćaju u lijepa sjećanja iz djetinjstva. Ovisnost o mirisima je specifična za svaku osobu i njihova sjećanja.” Sa ovim trendom mirisa koji će sigurno opstati, vrijeme je da se počastite ukusnim gurmanskim svijetom slatkih užitaka!