5 načina kojima ćete svoj dom učiniti održivim i uštediti novac!

Toliko je različitih stvari koje možete učiniti da biste živjeli na ekološki održiviji način da ne postoji razlog da to i ne učinite! Bez obzira na budžet ili stil života, postoji nešto što možete učiniti da biste doprinijeli održivosti - a to bi vam čak moglo uštedjeti novac! Odabrali smo pet omiljenih savjeta koji će vam pomoći da započnete.

1.    Novo je "out", obnovljeno je "in"!
Ovo je odličan savjet za postizanje održivijeg načina života, kao i smanjenje troškova! Ako vaša ugaona garnitura izgleda malo lošije, možete je ponovo tapecirati – imat će svjež izgled i koštat će samo djelić cijene potpuno nove! Iskoristite kreativni pristup uređenju doma i pokušajte osvježiti ono što već imate.

2.    Svjetlost kao način uštede!
Kada razmišljamo o svjetlosti u odnosu na održivost, obično razmišljamo o tome kako da je iskoristimo za energiju, ali postoji više što nam svjetlost može pružiti od energije solarnih panela. Razmislite o tome kako koristite svjetlo u vašem domu.

Dobar savjet je da osigurate da vaš frižider ne bude izravno na suncu - ako je tako, teže hladi i plaćate veće troškove. Također, trošite i dok držite otvorena vrata frižidera dok se odlučujete šta vam iz njega treba - pokušajte odlučiti prije nego što otvorite vrata! Također, jeste li znali da se zimi može uštedjeti 10% energije na troškovima grijanja jednostavnim otvaranjem roletni koje će pustiti sunčevu svjetlost?

3.    Budite svjesni važnosti i količine vode
Očuvanje vode jedan je od najvažnijih načina kojima se može pomoći planetu. Postoje male svakodnevne promjene koje možete unijeti, poput zatvaranja česmi dok perete zube (ovo je također odličan način da posvetite dovoljno vremena pranju) ili sadite biljke za koje je potrebno minimalno zalijevanje.

Alternativno, možete se upustiti i investirati u nešto poput  sistema za skupljanje kišnice, koji vam omogućava da iskoristite kišnicu. U Indiji, naša Wellness fabrika radi upravo to. Cijela fabrika! Pa zašto ne biste i vi?

4.    Usvojite održivi pristup ljepoti
Jedan korak k tome da vaš dom postane održiviji je provjera kozmetičkih proizvoda koje trenutačno imate na svojoj komodi. Razmislite o usvajanju održivijeg pristupa ljepoti i počnite birati proizvode za njegu i uljepšavanje koji ne štete životnoj sredini i koji su kreirani održivim metodama. Pogledajte Milk & Honey Gold šećerni piling za glatku kožu, fini piling koji sadrži samo prirodna zrnca za piling da biste izbjegli nepotrebnu plastiku i sačuvali vodni sustav!

5.    Istražite!
Niko posebno ne uživa u provjeri i promjeni dobavljača energije - time bismo se bavili što je manje moguće. Ali ovo je jednostavan način da potencijalno smanjite troškove i učinite vaš dom održivim. Sljedeći puta kada budete provodili više vremena na telefonu, zašto ne biste potražili informaciju o isporuci energije iz obnovljivih izvora? Pređite na isporuku ekološke energije i budite ponosni na sebe! Možda vam se ovo čini nedostižnim, ali tako se radi u svim našim objektima diljem svijeta! Dajte pet!

Tekst: