8 načina da se brinete o svom tijelu i duši tokom socijalne distance

Zemlje širom svijeta doživljavaju različite izazove tokom aktuelne pandemije koronavirusom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i lokalne zdravstvene vlasti čine sve kako bi usporile širenje, dajući informacije na dnevnom nivou i praktične smjernice o tome kako postupiti.

Može biti stresno kada morate da se pridružite socijalnom distanciranju, a posebno da idete samoizolaciju, što može imati negativan uticaj na vaše mentalno i fizičko blagostanje. Ograničavanje stresa i pronalaženje različitih strategija podrške su zato veoma važni za održavanje svakodnevnog blagostanja. Sve u svemu, u trenucima stresa važno je voditi računa o sebi - svom umu i svom tijelu. Jedite zdravu i hranjivu hranu, budite fizički aktivni i budite u kontaktu sa prijateljima i porodicom.

Ovo je osam savjeta za mentalno i fizičko blagostanje tokom socijalne distance

1. Pokušajte da se što više pridržavate svog dnevnog rasporeda, posebno za obroke i rutinu spavanja.
2. Pokušajte da izađete napolje tokom dana najmanje 30 minuta. Dnevno svjetlo vam pomaže u kontroli cirkadijanskog ritma, tako da danju ostajete budni, a noću pospani.
3. Ostanite društveno povezani sa prijateljima, porodicom i saradnicima koristeći virtuelne i interaktivne alate. Živimo u digitalno doba koje je korisno u vremenima sa ograničenim fizičkim socijalnim kontaktima.
4. Iskoristite priliku da poboljšate svoje vještine kuhanja ako ste kod kuće. Isprobajte nove hranjive recepte sa visokokvalitetnim proteinima, dijetalnim vlaknima i zdravim mastima.
5. Dodajte virtuelnu „fiku“ (ono što mi u Švedskoj nazivamo pauzom za kafu u društvu!) u svoj raspored, sa svojim prijateljima, porodicom ili kolegama. Okupite se da biste čavrljali i dijelili pozitivne priče kako biste skrenuli misli od stresa.
6. Zakažite pauze tokom dana kako ne biste bili primorani da sjedite veći dio dana. Vrlo je lako upasti u zamku sjedenja. Na radnom mjestu često ne primjećujete sve mini pauze koje se dešavaju, pauze koje su važne da bi vaše tijelo ostalo zdravo. Možete izvoditi različite vrste istezanja.


7. Ako ste navikli da idete u teretanu, naučite fizičke vježbe koje možete izvoditi kod kuće i koje će vam dati energiju i smanjiti dosadu. Upražnjavajte lagani trening od 10 minuta kod kuće. Pokušajte da budete aktivni napolju, šetajte, trčite ili koristite spoljne teretane ako su dostupne.
8. Rad s kauča - nije strašno ako se dešava sporadično, ali nije idealno za duži vremenski period. Ergonomski radni prostor koji odgovara vašim potrebama manje opterećuje vaše tijelo, ali također može pomoći u vašem toku rada. Izaberite stol koji je u idealnom odnosu sa vašom stolicom, tako da ruke i gornji dio tijela dobiju pravilnu potporu. Povremeno pokušajte da ustanete i radite stojeći, koristeći obližnju komodu ako je dostupna. 

Čuvajte se
Svi smo u ovome zajedno. Obavezno koristite vjerodostojni izvor za novosti i praktične smjernice, poput WHO i lokalnih zdravstvenih vlasti, i ne zaboravite da operete ruke. Zapamtite - možda ćemo morati da održavamo socijalnu distancu, ali i dalje možemo biti druželjubivi!

Tekst: