Jačamo svoj imunitet

Medicinska definicija „imuniteta“ je „organizam zaštićen od infekcija, i to obično prisutnošću antitijela.“ Strani organizmi, poput bakterija i virusa, stalno pokušavaju da prodru u naše tijelo. Tijelo ima genijalan obrambeni sistem - imuni sistem - koji spriječava prodor takvih organizama. Pogledajmo kako možemo ojačati svoj imuni sistem!

Stanice imunog sistema nalaze se u svim tkivima tijela, zato strana tijela brzo dođu u kontakt s njima. Snaga imunološkog sistema zavisi od mnogo faktora jer je to složeni sistem. Na primjer, sposobnost našeg imunološkog sistema opada sa starenjem. 

Ideja jačanja imuniteta je svakako zanimljivo, ali kako tačno funkcioniše? Naučnici to još uvijek pokušavaju da utvrde. Ono što znamo je da su za dobar imunološki sistem neophodna ravnoteža i sklad. Zato su opšte strategije zdravog načina života dobar način da započnete da pružate svom imunološkom sistemu podršku koja mu je potrebna.

Možete učiniti nekoliko stvari, poput:
• Osigurajte ishranu bogatu voćem i povrćem
• Održavajte optimalnu težinu
• Vježbajte redovno
• Spavajte dovoljno
• Ograničite stres
• Poduzmite korake za izbjegavanje infekcija

ISHRANA BOGATA VOĆEM I POVRĆEM

Vjerovatno ste čuli da bi trebalo da jedete najmanje 5 porcija voća i povrća svaki dan. A znate li zašto?

Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koji imaju mnogo korisnih djelovanja na vaše zdravlje. Kada jedete voće i povrće, pokušajte birati različito - skupite sve boje iz duge! Svaka boja zapravo odražava različite vrste nutrijenata koji pozitivno utiču na vaše zdravlje na mnogo različitih načina.

NUTRIJENTI

Pogledajte izbor nutrijenata po bojama:

Ljubičasta/plava se nalazi u grožđu, borovnicama, CRNOJ RIBIZLI, kupinama, itd:

• Fenoli
• Antocijanidi
• Flavonidi

Narančasta/crvena se nalazi u mrkvi, paprici, NARANDŽAMA, itd:

• Kapsaicin
• Karotenoidi
• Hesperidin

Žuta/bijela se nalazi u kurkumi i bijelom luku, itd:

• Kurkumin
• Alicin

Zelena se nalazi u ŠPINATU, brokULI, kelju, ŠPAROGAMA, itd:

• Glukozinolati
• Lutein
• Zeaksantin

 

Dakle, kako zapravo djeluju fitonutrijenti?

Imaju antioksidativne i protuvupalne prednosti. Antioksidansi štite od oksidativnog stresa držeći pod kontrolom slobodne radikale. Oksidativni stres šteti ćelijama vašeg tijela i opterećuje odbranu imunološkog sistema. To je uzrokovano nakupljanjem slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali zapravo su prirodni nusproizvodi, koji se nazivaju i otpadnim proizvodima, i potiču od različitih hemijskih reakcija koje se događaju u ćelijama našeg tijela. Nezdravi način života poput pretjeranog izlaganja suncu, pušenja, konzumiranja alkohola i jedenja pržene hrane može povećati količinu slobodnih radikala u vašem tijelu. Važno je osigurati ishranu s velikom količinom voća, bobičastog voća i povrća kako biste osigurali važne fitonutrijente koji se bore protiv oksidativnog stresa.

 

VITAMINI I MINERALI

Prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) postoje specifični vitamini i minerali koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema:
• Vitamin A
• Vitamin B6
• Folna kiselina
• Vitamin B12
• Vitamin C
• Vitamin D
•Željezo
• Cink
• Bakar
• Selen

EFSA također navodi da sljedeći vitamini i minerali doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa:
• Vitamin C
• Vitamin E
• Riboflavin (B2)
• Cink
• Mangan
• Selen

DODACI ISHRANI

Ne možete zamijeniti zdravu ishranu, ali dodaci ishrani mogu vam pomoći da osigurate adekvatan unos određenih hranjivih sastojaka (fitonutrijenata, vitamina i minerala) koji imaju antioksidativne učinke, posebno za vrijeme stresa ili kad ste bez energije. Ako ne konzumirate dovoljno voća i povrća, možete koristiti dodatke ishrani s fitonutrijentima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativne učinke. Dokazano je da dodaci ishrani s antioksidativnim učincima mogu pozitivno uticati na nekoliko imunoloških nedostataka povezanih sa starenjem, što rezultira povećanim nivom bijelih krvnih zrnaca, pojačanim odgovorom imunološkog sistema i smanjenom upalom.

ZDRAVI MIKROBIOM CRIJEVA

Iako se imune ćelije nalaze u svim tkivima tijela, 70% vašeg imunološkog sistema nalazi se u vašim crijevima. Zdrava crijeva su jedna od prvih crta obrane imunološkog sistema. Najbolje što možete učiniti za zdravlje crijeva je hraniti dobre mikrobe dijetalnim vlaknima, a posebno probiotičkim vlaknima.

Probiotička vlakna su vrsta topljivih prehrambenih vlakana (koja formiraju gel). Najčešće proučavana prebiotička vlakna su inulin i FOS (fruktooligosaharidi) koje možete pronaći u npr. korenu cikorije, artičoki, bijelom luku, poriluku i bananama. Probiotici ne samo da poboljšavaju zdravlje vašeg probavnog sistema, već mogu imati i pozitivni uticaj na vaš imunološki sistem.

ODRŽAVAJTE OPTIMALNU I ZDRAVU TEŽINU

Postoje značajni dokazi koji ukazuju na to da prekomjerna težina ili gojaznost negativno utiču na funkciju imunološkog sistema. Prekomjerna težina također smanjuje imunološki odgovor na gripu i vankcine protiv gripa. U poređenju sa vakcinisanim odraslim osobama zdrave težine, vakcinisanje gojazne odrasle osobe ima dvostruki rizik od gripe ili slične bolesti. Održavanje zdrave težine je zato vitalna stvar kojoj treba težiti, iz zdravstvenih razloga.

Jedan korak prema zdravoj težini mogao bi biti da napunite polovinu vašeg tanjira hranjivim voćem i povrćem prije nego što tanjir napunite drugom vrstom hrane. To će, ne samo povećati konzumaciju antioksidanasa, nego ćete i pojesti manje kalorija. Voće i povrće osigurava puno hranjivih sastojaka, i to s vrlo malo kalorija, te zahtijevaju više žvakanja i dodaju volumen jelu što pomaže da se osjećate sito.

VJEŽBAJTE REDOVNO

Prema članku u American Journal of Clinical Nutrition, redovno vježbanje smanjuje nivo oksidativnog stresa. To je zbog toga što redovno vježbanje pojačava antioksidativnu obranu.

Studija je također pokazala da bi ljudi koji ne vježbaju mogli imati suprotni učinak, tj. mogao bi se povećati oksidativni stres. Dakle, redovno vježbajte da biste poboljšali svoju antioksidativnu obranu!

 

SPAVAJTE DOVOLJNO 

Redovan san je neophodan da bi vaš imunološki sistem radio što je moguće bolje. Jedan od načina na koji spavanje pomaže imunološkom sistemu je u načinu na koji podstiče proizvodnju T-ćelija. T-ćelije su bijele krvne ćelije koje igraju glavnu ulogu u odgovoru imunološkog sistema na viruse. Njihovo aktiviranje važan je korak u načinu na koji tijelo djeluje. T-ćelije napadaju i uništavaju ćelije koje nose virus. 

Drugim riječima, redovno i kvalitetno spavanje jedan je od najboljih načina na koji možemo poboljšati svoj imunitet i obraniti se od virusa i bolesti.

UMANJITE STRES

Iako je stres normalni dio života, previše stresa tokom dužeg perioda štetno je za vaše fizičko i psihičko blagostanje. Reakcija na stres poznata je po slabljenju imunološkog sistemu kao rezultat povećanja hormona stresa kortizola. To dovodi do povećanog rizika i osjetljivosti na prehlade i druge bolesti.

U životu ne možemo izbjeći sve izvore stresa, niti bismo to željeli, jer umjereni stres može biti i koristan za nas npr. utiče na našu sposobnost fokusiranja. No, ono što možemo učiniti je razviti zdraviji način odgovora na uzroke stresa.

Duboko disanje jedan je od načina opuštanja. Kada duboko udišete, vazduh koji vam ulazi kroz nos u potpunosti vam ispunjava pluća, a donji dio stomaka se podiže. Duboko abdominalno disanje podstiče potpunu razmenu kisika što može usporiti rad srca i sniziti ili stabilizovati krvni pritisak.

 

POTRUDITE SE da izbJegnete INFEKCIJE

Iako možemo živjeti zdravim načinom života i imati funkcionalni imunološki sistem, uvijek je dobro znati kako pokušati izbjeći infekcije.

Mnoge infekcije se šire kontaktom rukama – prema drugima i prema sebi. Da biste izbjegli infekciju, trebalo bi često prati ruke vrućom vodom i sapunom. Uvijek dobro nasapunajte ruke i ne zaboravite oprati područje između prstiju, na vrhu dlana i oko palca. Ako vam sapun i voda u tom trenutku nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60% alkohola. Kada kišete ili kašljete, šire se sitne čestice zaraze. Kašljanjem i kijanjem u pregib lakta ili rukav, sprečavate prenošenje zaraze na ruke i dalje na širenje na okolinu.

NA KOJI NAČIN WELLNESS BY ORIFLAME PROIZVODI MOGU POMOĆI?

Nikada nije kasno da počnete da vodite zdravi način života. Wellness by Oriflame proizvodi dostupni su da podrže zdravi način života. Naši dodaci ishrani ne trebaju se koristiti kao zamjena za raznovrsnu ishranu, već kao dodatak raznovrsnoj ishrani kako bi osigurali zdravu i optimalnan nivo hranjivih sastojaka.

Kontinuitet je ključni faktor za postizanje najboljih rezultata naših proizvoda. Redovna upotreba dodataka ishrani savršeno je rješenje za nadopunjavanje prehrambenih nedostataka i osiguravanje svega što je potrebno da vaše tijelo dobro funkcioniše, iako vaša ishrana možda nije uvijek savršena.

Naši proizvodi nisu lijekovi i kao takvi ne mogu imati farmaceutsko, imunološko ili metaboličko djelovanje. Zato njihova upotreba nije namijenjena liječenju bolesti ili modifikaciji fizioloških funkcija.

Naši proizvodi koji mogu pomoći i podržati vaš imunološki sistem su:

Multivitamini i minerali ( za žene i za muškarce)

Bogati su vitaminima i mineralima koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema.

Astaksantin i ekstrakt eVropske borovnice

Bogat prirodnim karotenoidom, astaksantin ima jedinstvenu strukturu u poređenju s drugim antioksidansima koji mu omogućavaju da pruži zaštitu iznutra prema spolja. Ovaj proizvod sadrži i borovnice iz švedske šume, kao i vitamin C i E. Ova kombinacija moćnih antioksidanasa pruža antioksidativnu zaštitu stanica od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

NE PREKORAČUJTE PREPORUČENE DOZE

Čuli ste za izraz "Što više - to bolje"?

Pa, to se NE odnosi na naše proizvode. Važno je da se pridržavate preporučenih doza naših proizvoda. Prekoračivanje preporučenih doza zapravo može imati suprotni učinak i potencijalno može biti štetno. Dakle, uzimajte samo preporučenu dozu dodatka ishrani (kao što je navedeno na pakovanju). U Švedskoj to zovemo "lagom" količina.

 

BUDITE DOBRO I ZDRAVO!

 

Tekst: