Kako tumačiti etikete na hrani

Pakovanja hrane mogu biti zbunjujuća. I nikome nije potrebna dodatna zabuna dok ste u prodavnici u žurbi! Zamolili smo Oriflame stručnjaka za ishranu, Marlene Nordlander, da podijeli s nama najbolje savjete za donošenje brzih, ispravnih izbora kada vam je zdrava ishrana prioritet.

img_1.jpg

Da li zaista znate šta da tražite na ambalaži kada kupujete namirnice? Većina nas misli da zna, ali istraživanja pokazuju da zapravo ne zna! I nije ni čudo - to je komplikovano. Oriflame dijetetičar, Marlene Nordlander, je saglasna s tim: ‘Pakovanje hrane može biti malo minsko polje za sve nas – može biti potrebno znanje da se analiziraju i interpretiraju sastojci i informacije o ishrani na smislen način.’ Pitali smo Marlen da li postoje trikovi koji nam pomažu da brzo izaberemo zdravije.

1. Tvrdnje na prednjoj strani pakovanja ponekad mogu biti pogrešne
Julie: Hajde da pričamo o pakovanjima hrane na polici u supermarketu. Ono što vidite na prednjoj strani dizajnirano je da bude atraktivno i privlačno – da bismo u suštini poželjeli da ga kupimo.
Marlene: Tako je. I dok su sve tvrdnje o hrani strogo regulisane u većini zemalja, one i dalje mogu ponekad učiniti da proizvod izgleda zdravije nego što možda jeste – malo masti, malo šećera, bogato bjelančevinama i tako dalje.

J: Dakle, ono što kažete je da ove informacije ne bi trebalo da uzimamo kao nominalnu vrijednost?

M: Tačno! Tu nema ničega lošeg, ali one ne govore nužno cijelu priču, tako da je uvijek dobra ideja da okrenete pakovanje i provjerite listu sastojaka i informacije o hranjivim sastojcima za potpuno informisan izbor.

img_2.jpg 

2. Koliko kalorija?

J: Da li je tačno da nikada ne treba da gledamo samo jedan proizvod?

M: Apsolutno. Dobit ćete bolji pregled ako usporedite najmanje dva slična proizvoda jer mogu imati prilično različite nutritivne profile. Čak i različiti ukusi proizvoda mogu imati različite sastojke, poput naših Natural Balance proizvoda na primjer!

J: Pa, odakle početi? Da li prvo gledate kalorije?

M: Da. Većina nas konzumira previše kalorija dnevno, tako da je važno obratiti pažnju na kalorije, bez obzira na kategoriju proizvoda. Prvo potražite kalorije na 100 g (kcal u informacijama o nutritivnim vrijednostima). Ova mjera je tu da vam pomogne da usporedite proizvode i napravite informisan izbor. Odatle možete da provjerite kalorije po porciji – ali treba da budete svjesni da veličinu porcije određuje proizvođač, tako da mogu da variraju od proizvoda do proizvoda i možda neće odgovarati vašoj ideji o zadovoljavajućoj porciji.

3. Poredite informacije o hranljivim materijama i sastojke na etiketama

J: Šta je još važno kada se porede slični proizvodi?

M: Važno je znati da su sastojci proizvoda navedeni redoslijedom od najvećeg do najmanjeg sadržaja po težini. Dobro pravilo je da obratite posebnu pažnju na prva tri sastojka jer su oni često najveći dio onoga što ćete jesti.

4. Savjeti za kupovinu namirnica
J: Dakle, postoji li nešto posebno na šta bi trebalo da pazimo kod različitih proizvoda?
M: Pa, ako tražite hranu zasnovanu na ugljikohidratima kao što su hljeb ili žitarice za doručak, zaista želite da vidite visok procenat cijelih žitarica, visok procenat vlakana i malo dodatog šećera. Kod proteinskih šejkova, kao što je naš Natural Balance šejk, trebalo bi da tražite visok nivo proteina, ali oni mogu biti dodatno zaslađeni pa provjerite da nema dodatog šećera. Gotovi obroci mogu biti zdravi, ali neki imaju tendenciju da imaju dosta masti, tako da bih pokušala da koristim one „lakše“ opcije ili da provjerim izvore masti za nezasićene, a ne zasićene masti.

img_3.jpg 

4. Vodite računa o visoko prerađenoj hrani
J: Da li uopšte treba da jedemo prerađenu hranu? Mislila sam da je bolje da sve napravim sama.
M: Naravno, svježa, domaća hrana je često bolja, ali svima nam je potrebna prerađena hrana zbog konstantno užurbanog tempa – to je činjenica. Ono što je važno je odabir prave prerađene hrane – sa visokim sadržajem proteina i dijetetskih vlakana – umjesto veoma prerađene, veoma ukusne hrane.

J: Možete li nam dati primjer?

M: Ovo su namirnice od kojih vam polazi voda na usta samo pri pomisli na njih – stvari kao što su hamburgeri i pomfrit, čips, kolačići i torte! Ukusno? Apsolutno! Ali pogledajte poleđinu pakovanja - oni su generalno bogati kalorijama, malo hranljivih materija i mnogo šećera, soli i masti. Ne morate u potpunosti da izbjegavate ovu hranu, ali pokušajte da je jedete umjereno kako se ne biste ugrozili optimalni unos hranjivih namirnica u ishrani.

Probajte da razlikujete dobro od lošeg na etiketi

J: Postoje li drugi načini za identifikaciju zdravih proizvoda?

M: Da! Znam da sam rekla da ne gledajte samo prednji dio pakovanja, ali ponekad i tu možete naći ruku pomoći! U nekim zemljama postoji logo koji pokazuje da je proizvod ocijenjen kao zdraviji izbor od strane vladine agencije za hranu, na osnovu stvari kao što su manji sadržaj šećera i soli, više vlakana i zdravije masti. U Švedskoj je to zeleni logotip koji predstavlja ključaonicu. Potražite ekvivalent u svom dijelu svijeta!

J: Kratak pregled glavnih tačaka – uvijek usporedite proizvode; pogledajte sastojke i informacije o ishrani na poleđini pakovanja; počnite sa kalorijama na 100 g; izbjegavajte veoma prerađenu hranu sa dodatkom šećera, soli i zasićenih masti i pazite na logo zdrave hrane vaše zemlje. Hvala, Marlene, odlični savjeti za bržu kupovinu i zdraviju ishranu.