Kako njegovati prirodne kovrdže

Imate svojevoljne kovrdže? Tada znate da ih je ponekad teško ukrotiti. Zahtijevaju puno pažnje kako bi bile sretne, zdrave i hidratizirane. Dakle, ako tražite savjete i trikove kako bi vaše kovrdže uvijek izgledale prekrasno - nastavite čitati!

Počastite svoje vlasište masažom
Bliži se dan pranja kose? Svakako biste trebali uložiti u Masažer za vlasište jer nudi mnoge prednosti za vašu kovrdžavu kosu. Pospješit će protok krvi, nježno će napraviti piling, osloboditi vas stresa, ukloniti nečistoće i višak sebuma. Međutim, važno je ne pritiskati prejako kada ga koristite jer može nadražiti kožu. Umjesto toga, lagano pritišćite četkom u velikim krugovima oko glave.

Mokra frizura je u trendu
Ako želite da vam kovrdže izgledaju živahno i prirodno, trebate ih stilizovati dok vam je kosa mokra. Započnite s pjenom za volumen koja dodaje hidrataciju i definiciju vašim kovrdžama, a zatim nanesite sredstvo za učvršćivanje kovrdža. Nanesite proizvode od korijena do vrhova i prstima pročešljajte kosu. Nakon toga, vrijeme je za - stiskanje kovrdža! To je super jednostavna tehnika u kojoj samo uzmete mali dio kose, odozdo prema gore, i pažljivo skupite, stisnete i zgnječite. Lagano, zar ne?

 

Ostavite kosu da se osuši na zraku
Kako biste bili sigurni da vam se kovrdže neće dodatno zakovrdžati, trebate ih pustiti da se osuše na zraku. Ali, prije nego što to učinite, omotajte kosu peškirom od mikrofibre na 10-15 minuta. Tkanina peškira upija dio vode tako da se vaša kosa brže suši. Kada maknete peškir, samo ostavite kosu da se osuši do kraja.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija
Kovrdže trebaju hidrataciju – i to u velikim količinama! Dakle, opskrbite se raskošnim regeneratorima, maskama za kosu i uljima. Koliko često trebate hidratizirati svoje kovrdže ovisi o teksturi kose i načinu na koji je stilizujete. Čvršće kovrdže će možda trebati rehidrirati svaki dan (to ne znači da trebate pretjerati sa šamponom, samo dodajte ulje), dok je opuštenijima to potrebno svaki drugi dan ili nekoliko puta sedmično.

Ne zaboravite na češalj
Za lagano stilizovanje vaših kovrdža možete iskoristiti i prste, ali morate imati i odgovarajući češalj. No, znate li što bi bilo još bolje od običnog češlja? Naravno, češalj s dvije strane! Srećom, imamo upravo to. Strana sa širokim zupcima pomaže u nježnom raščešljavanju kose i ravnomjernoj raspodjeli proizvoda za oblikovanje, dok druga strana pomaže u oblikovanju i zaglađivanju. To je savršen dizajn za kovrdžavu kosu!