Midsommar - Dobrodošlica ljetu na švedski način

Hajde da saznamo kako se slavi Midsommar - jedan od najomiljenijih praznika u Švedskoj.

Ples oko stubova prekrivenih cvijećem, nošenje ručno izrađenih cvjetnih vijenčića, loženje logorske vatre, imitiranje žabica... to su samo neke od tradicija koje Šveđani praktikuju tokom praznika Midsummer (Midsommar na švedskom).

 


Ovo je praznik koji se slavi vijekovima, proslavlja se dolazak ljeta i period plodnosti. Uprkos svom imenu, ovaj praznik se obično održava prvog petka nakon ljetnje dugodnevice, a aktivnosti počinju oko podneva i traju do jutra narednog dana. Iako se tradicija u različitim dijelovima Švedske malo razlikuje, uglavnom se porodice i prijatelji okupljaju kako bi plesali, pjevali, jeli i slavili. Evo nekoliko elemenata koji su dio uspješne proslave:

 

Maypole
Centralni dio tradicije praznika je “maypole” (midsommarstång na švedskom). To je visoki stub koji se nalazi u središtu događaja i ukrašen je cvjetnim girlandama i raznobojnim trakama. Uobičajeno je da ljudi pjevaju i plešu oko stuba, ponekad preplićući trake.

Cvjetni vijenčići 
‘Midsommarkrans’ – vijenci divljeg cvijeća i bilja - obavezni su detalj tokom praznika. Da bi izgled bio potpun, žene često nose bijele haljine ili bluze sa cvjetnim printom, dok muškarci nose plave ili bijele košulje. 

Proslavite Midsummer našim posebnim Instagram filterom koji vam omogućuje da nosite predivne cvjetne vijence! Možete odabrati između tri različita dizajna, inspirisana našim najpopularnijim cvjetnim mirisima: Giordani Gold Essenza, Magnetista i Infinita. Isprobajte ih odmah i dijelite svoje slike i video zapise na društvenim mrežama koristeći #BeautybySweden.

 

 

Ples žabica 
Omiljen kod djece i odraslih, ples žabica (Små grodorna na švedskom) je osnovna aktivnost tokom praznika. U plesu učestvuju svi koji skaču oko stuba (maypole) pjevajući: "Žabice su čudne, nemaju ni uši ni repić". Ovo je vrlo zabavno, baš kao što zvuči!

Pogledajte Katalog 6 sa mnogo fantastičnih ponuda kako biste na najljepši način dočekali Midsummer. - jedan od najomiljenijih praznika u Švedskoj.

 

 

Tekst: Fotograf: Oriflame