Naših top 5 Wellness trendova za 2022. godinu

Zdravlje i dobrobit ne moraju uvijek biti ekskluzivni, skupi ili ono što podržavaju slavni - neki od najboljih wellness trendova trenutno vraćaju nas temeljima.

Kada nastojite živjeti bolje i zdravije, lako je doći u iskušenje novog otmjenog fitness centra privučeni najnovijim preporukama influencera ili u iskušenje proizvoda i programa za brze rezultate! No, neki od najvećih – i najboljih – wellness trendova trenutno se vraćaju temeljima. Evo naših 5 omiljenih trendova koje podržavamo!

 

1. Zdravlje probavnog trakta 
Zdravlje probavnog trakta je nešto čega smo svi postali svjesniji posljednjih godina, a njegova važnost nadilazi zdravlje probavnog sistema. Jeste li znali da se 70% vašeg imunološkog sistema nalazi u probavnom traktu? Da je vaš probavni trakt dom trilijuna bakterija koje utiču na zdravlje? Ili da postoji veza između zdravlja vašeg probavnog trakta i vašeg mentalnog zdravlja? Istraživanja su još uvijek u ranoj fazi, no prilično je jasno da je briga o vašem probavnom traktu briga za vašu bolju dobrobit i zato dobiva veliki "like" od nas.

2. Plivanje u hladnoj vodi 
„Divlje“ plivanje u Švedskoj – tačnije plivanje u hladnoj vodi – prilično je tipična aktivnost koja postaje popularna posvuda! Potencijalne zdravstvene prednosti kupanja u hladnoj vodi potrebno je još istraživati, ali glavna prednost za mene je jednostavno kako se tada osjećam – tako oslobađajuće! No, druga strana medalje je da stvara izuzetan stres na kardiovaskularni sistem pa definitivno nije za svakoga – počnite vrlo polako i nemojte to činiti sami!

img-2.jpg

3. Virtualni fitness 
Online kursevi izuzetan su način da pokrenete svoje tijelo i oslobodite se stresa nakupljenog tokom dana, pogotovo ako radite od kuće. Ono što najviše volimo je da postoji nešto za svakoga – od umjerene joge do intenzivnog kardio treninga, od početnih do naprednih kurseva. A s gomilom kratkih, jeftinih – pa čak i besplatnih – kurseva koji se mogu pronaći, više nema isprika da se ne pokrenete!

4. Tehnike disanja 
Disanje. Radimo to bez razmišljanja cijeli dan. Ali, što se događa kada svjesno dišemo? Svjesno ili kontrolirano disanje je drevna praksa s kojom ste možda upoznati iz joge ili meditacije, ali jeste li znali da možete koristiti svjesno disanje da biste upravljali svojim danom? Od buđenja i davanja energije vašem danu, do ponovnog fokusiranja između zadataka te opuštanja i smirivanja uma na kraju dana, za to postoji drugačija tehnika! Istraživanja, koja koriste i samoprocjenu, kao i mjerljive parametre poput otkucaja srca i razine kortizola, pokazuju korelaciju između dubokog disanja i smanjenja stresa.

img-3.jpg

5. Dobar san 
Možda nije otkačena zabava, ali dobar san je od vitalnog značaja za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit! Svi znamo kako je drugačiji osjećaj probuditi se dobro naspavan, a ne nakon neprospavane noći, zar ne? To čini razliku i dugoročno. Istraživanja pokazuju da je spavanje od najmanje 7 sati optimalna količina kojoj bismo trebali težiti – redovit nedostatak sna povezan je sa širokom paletom zdravstvenih problema uključujući pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti srca i moždani udar.

Tekst: Fotograf: Oriflame