Šta je "Hair Slugging" i da li vrijedi isprobati?

Recite zbogom lošim danima za kosu uz najnoviji TikTok trend – Hair Slugging! Ova tehnika je inspirisana korejskom ljepotom i uključuje nanošenje debelog sloja ulja na kosu tokom noći kako bi se postigla bujna i zdrava kosa. Ali da li zaista čini čuda za vašu kosu? Pogledajmo detaljnije šta se krije iza "Hair Slugging" tehnike i da li zaista vrijedi svu tu popularnost.

Industrija ljepote se neprestano razvija, a društvene mreže igraju veliku ulogu u uvođenju novih trendova, kao što smo vidjeli sa "skin cycling". Najnovija pomama u svijetu ljepote koja je zahvatila TikTok je "hair slugging"! Ova inovativna tehnika uključuje nanošenje debelog sloja ulja na kosu kako bi se zadržala vlaga i povećala hidratacija. Ali prije nego uzmete tu bočicu ulja, važno je razmotriti potencijalne koristi i rizike "hair slugging" tehnike. Zato, krenimo od samog početka!

 

Šta je hair slugging?
Slično kao i kod "skin slugging" ,"hair slugging" je tehnika koja uključuje upotrebu ulja kako bi se preko noći zadržala vlaga u kosi. Međutim, ulje se ne nanosi samo na vlasište. Umjesto toga, kosa se zamota u svilenu maramu ili tuš kapu kako bi se efikasno zadržala vlaga. Ovaj debeli sloj ulja pomaže intenzivno hidratizirati i omekšati kosu, te poboljšati njezin sjaj i opšti izgled.

Da li je hair slugging dobar za vašu kosu?
Kao i kod bilo kojeg proizvoda ili tehnike, postoji nekoliko prednosti i nedostataka "hair slugging" tehnike. S jedne strane, upotreba efikasnih prirodnih okluziva poput maslinovog ulja ili kokosovog ulja može pomoći u zadržavanju vlage i poboljšanju izgleda suhe ili oštećene kose. Također može stvoriti barijeru protiv vanjskih onečišćenja i oštećenja od topline. S druge strane, bogata ulja su teška i mogu opteretiti kosu, čineći je masnom i prljavom. Osim toga, mogu začepiti folikule kose, što može dovesti do različitih problema s kosom.

 

Ko bi trebao isprobati hair slugging?
"Hair slugging" može biti pogodan za osobe s suhom ili oštećenom kosom koje traže efikasan način da nadoknade izgubljenu vlagu i spriječe daljnju štetu. Također može biti korisno za osobe s kovrdžavom ili ispucalom kosom koja je sklona suhoći i neposlušnosti. Međutim, osobe s vrlo tankom ili masnom kosom trebaju biti oprezne jer "hair slugging" može pogoršati perut i masno vlasište. Ako niste sigurni koje probleme s kosom imate, preporučljivo je napraviti kviz za njegu kose kako biste bolje razumjeli kako se brinuti za kosu. Naši DUOLOGI hibridni proizvodi za njegu kose i kože su sjajan primjer pružanje njege vašoj kosi!

Kako uključiti "hair slugging" u svoju rutinu?
IAko odlučite isprobati "hair slugging", važno je nanijeti ga na čistu vlažnu kosu. Počnite nanositi Love Nature hranjivo ulje za kosu s kokosovim  uljem ili Eleo regenerativno noćno ulje za kosu, ravnomjerno se krećući prema korijenu. Ako želite izbjeći direktno nanošenje ulja na vlasište, razmislite o korištenju DUOLOGI Intense Repair maske za kosu ili Eleo Oil Infused maske za kosu za manje masno, ali jednako bogato hranjenje. Preko noći omotajte kosu kapicom ili svilenim šalom kako bi proizvod mogao prodrijeti u vlasi.

S obzirom na to da trendovi u njezi kože sve više utiču na razgovor o njezi kose, nije iznenađenje da se na internetu eksperimentiše s različitim tehnikama njege kože na kosi. "Hair slugging" može biti najnoviji trend, ali nijedan trend ljepote nije univerzalan za sve. Na kraju, odluka o tome hoće li se uključiti "hair slugging" u rutinu zavisi o tipu kose i problemima s kosom koje imate.

Tekst: