Psihologija boja: Kako boje utiču na vaše raspoloženje i osjećaje

Većina nas zna da boje utiču na emocije, ali da li ste znali da postoje ozbiljne naučne studije o bojama koje ispituju kako utiču na vaše raspoloženje i emocije?

Šta je psihologija boja?

Psihologija boja je praksa koja ispituje kako su boja i raspoloženje povezani te kako emocionalno reagujemo na boje. Istraživanja sugerišu da sociološki faktori kao što su kultura, dob i spol igraju veliku ulogu u načinu na koji opažamo i reagujemo na boju, ali dokumentovani eksperimenti također sugerišu da dijelimo suštinske odgovore na boju.

Na Florey Institutu neuroznanosti i mentalnog zdravlja, vodećem istraživačkom centru za mozak u Melbournu u Australiji, istraživači su u eksperimentu otkrili emocionalne reakcije na boje zbog kojih su pastelne (svijetlo zelene, svijetloljubiočaste i plave) učinile da se učesnici osjećaju smireno dok su bistrije živopisnije boje poput jarkih crvenih i narandžastih učinile su da se sudionici osjećaju veselo i uzbuđeno. Nevjerovatno je da boje čak mogu promijeniti naš puls, krvni pritisak i disanje, kako su otkrili istraživači Keith Jacobs i Frank Hustmyer 1974. godine.

Ali ne samo da boje mogu uticati na naše raspoloženje već i na način na koji drugi ljudi reaguju na nas. Što znači da nešto tako jednostavno kao ruž može pomoći da se ne samo pripremite za važan razgovor, već i publici može izazvati određeni odgovor u boji.

Pa koje boje stvaraju koje emocije?

Crvene

Želite privući nečiju pažnju? Crvena je vaša boja. Prema studijama, crvena boja plijeni i zadržava pažnju. Skreće pažnju na vaše usne i vijekovima se povezuje s tim da ste moćni, samouvjereni i lijepi. Također je snažno povezana s romantikom i strašću, što je čini savršenom bojom za ljubav i virtualne spojeve.

Narandžaste

Za razliku od crvene ili žute, naranasta se koristi za privlačenje pažnje sjetite se  saobraćajnih čunjeva! - ali također stimuliše energiju. Dakle, boja usana na bazi naranaste može vam pomoći održati energiju - i uticati na druge da budu raspoloženi.

Ružičaste

A tu je i ružičasta - naša omiljena - takozvana djevojačka boja i čini čuda da poboljša vaše raspoloženje. Povezana je s jednostavnošću, romantikom i srećom. Zanimljivo je da je to također jedna od boja koja privlači najviše angažmana kod korisnika Instagrama, prema studiji Instituta za boje Pantone, marketinške platforme Fohr i Visit Carlsbad.

Ružičasta boja zauzima jedinstvenu poziciju u klasičnom spektru boja ruževa, jer je također vrlo topla i smirujuća. Nosite ga kad god vam je potreban poticaj za sreću i signalizirajte drugima svoje pozitivne namjere i samopouzdan pristup životu.

Neutralne, boje kože

Naravno, nijedna paleta ruževa nije kompletna bez svojih prekrasnih neutralnih nijansi, prema stilskim guruima širom svijeta. Mnogi tvrde da je ‘nude’ najmodernija boja od svih i preporučuju pojačavanje vašeg jedinstvenog prirodnog istivanja svojim suptilno zadivljujućim efektom. Da li bi se moglo tvrditi da je ‘nude’ nijansa ruža krajnji signal samopouzdanja?

Savjet: THE ONE STOCKHOLM’s Colour Unlimited Matte ruževi za usne - kolekcija izuzetnih mat ruževa u trendovskim nijansama - sjajan je način da poboljšate svoje raspoloženje i dodate boju u svoj dan.