5 uobičajenih hranjivih sastojaka koji čine odličnu njegu kože

Besprijekorna koža zdravog izgleda započinje pravilnom hranjivom njegom kože. Iako je zdrava prehrana važna za naše zdravlje i ljepotu, ne treba podcjenjivati rutinu njege kože. Poput vitamina i minerala koje najčešće susrećete, naučite kako uobičajeni sastojci namirnica mogu donijeti dodatnu hranjivu vrijednost kada se nanose direktno na kožu!

Što se tiče Wellnessa, naši dodaci prehrani već imaju poznatu ulogu. Znamo da ono što jedemo utiče na naše zdravlje i ljepotu iznutra. A kada nam nedostaju određene hranjive tvari, to se i vidi. Ta ista načela vrijede i za našu hranjivu njegu kože. Poput hranjivog lanca, što više dobrobiti unesete, postići ćete bolje rezultate! Kada govorimo o koži zdravog izgleda, potražite proizvode prepune korisnih hranjivih sastojaka (pogledajte ispod).

Razmišljajmo o hrani
Zadovoljavate li “prehrambene potrebe” svoje kože? Može se reći da mnogi sastojci hrane predstavljaju odličnu njegu kože. Kako provodimo više vremena u zatvorenom i online, bilježimo nagli porast pretraživanja: Google potvrđuje da su recepti za ljekovite kućne pripravke i recepti za njegu kože “uradi sam” u porastu. Zato smo kreirali korisnu listu. Donosimo vam kratak opis nekih uobičajenih kuhinjskih sastojaka koji čine razliku u njezi kože - i blagodeti koje nam donose:

Zob: vitamini B3 i B5
Doručak šampiona i omiljena zrnca stručnjaka za ljepotu, zob je poznata po svojim zdravstvenim blagodetima. Svaki mali zalogaj bogat je lipidima, proteinima, vitaminom E, beta-glukanima, vitaminima B3 i B5 - i nudi hranjive sastojke koji njeguju kožu i pomažu u zaštititi, umirivanju i hidrataciji kože.

Savršeni sastojak: za suhu, zategnutu kožu neugodnog osjećaja koja je sklona perutanju

Šipak: omega-3 i omega-6 masne kiseline

Ulje šipka prevazilazi mogućnosti vaše vrećice čaja, prelazeći iz ukusnog napitka u traženi sastojak za njegu kože. Uz velike količine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, ovaj nevjerovatno hranjivi sastojak daje velik doprinos bilo kojoj noćnoj kremi.

Savršen sastojak: pomaže u obnavljanju i nadopunjavanju barijere kože

Trešnja: AHA

Osim što je jedan od naših omiljenih ljetnih međuobroka, kada se koristi u njezi kože, trešnja može biti superheroj za izbljeđivanje mrlja. Prirodni je izvor alfa-hidroksi kiselina (AHA) i poznato je da povećava promet ćelija da bi koža bila blistavija i sjajnija. Osim toga, trešnje sadrže vitamin C, snažni antioksidant sa sposobnostima posvjetljivanja kože.

Savršen sastojak: za ciljano djelovanje na hiperpigmentacije poput tamnih mrlja ili zaglađivanja tona i teksture

Bobičasto voće: vitamin C i antioksidanti

Sočno i slatko, bobičasto voće je dobro poznata superhrana koja jednostavno pršti od blagodeti! Prirodni šećeri u bobičastom voću djeluju kao magneti, pomažući vašoj koži u zadržavanju vlage. Pored toga, borovnice, jagode i posebno kupine posebno su bogate vitaminom C i sadrže visok nivo antioksidantnih fenola i flavonoida.

Savršen sastojak: za pojačavanje blistavosti kože i zadržavanje vlage

Slatki kesten: vitamini, minerali i antioksidanti

Najčešće ga nalazimo u Evropi gdje se za praznike peče na otvorenoj vatri. Dakle, vjerovatno nije uobičajen u svim kuhinjama, ali s raznovrsnim prehrambenim profilom, nismo mogli ovaj moćni plod ukloniti s popisa! Slatki kesten obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima. Sadrži  hranjive sastojke kao što su flavonoidi i tanini, pa kada su u pitanju proizvodi za njegu kože, pruža tonizirajuća i adstrigentna svojstva koja pomažu našoj koži da se osjeća sasvim svježe i čisto.

Savršen sastojak: za čišćenje i osvježavanje

Savjet za optimalan efekat, prije nego što isprobate ljepotu iz kuhinje...
Uz rastući trend prema pripravcima za njegu kože kod kuće, stručnjaci nas pozivaju na oprez. Sastojci nekih namirnica iz kuhinje mogu biti grubi za kožu, pa čak i ugroziti njenu prirodnu, zaštitnu barijeru, čineći više štete nego koristi. Prije stvaranja vlastitog prirodnog režima njege kože, imajte na umu da naučnici za njegu kože svoju karijeru grade istražujući i razvijajući proizvode. Njihova je profesija osigurati da formulacije prođu stroge standarde ispitivanja prije nego što uopšte dođu na police. Hvala vam, naučnici! Sigurna njega kože za vas, čitaoci.