Šta je vašoj novorođenoj bebi zaista potrebno?

Kao novim roditeljima, vjerujemo da nam je potrebno milion dodataka kako bismo obezbijedili sve što je potrebno našoj bebi. Termometri za kupanje, grijači za flašice, pametne pelene i dizajnerska odeća za bebe. Ali, da li vam stvarno treba sve to? Sve to, svakako, može biti korisno, ali ono što vašoj bebi zaista treba su nekoliko, vrlo jednostavnih stvari.

Koža na kožu
Možda ste čuli da ćete upropastiti bebu tako što ćete je često uzimati u naručje, ali ustvari je suprotno. Nauka pokazuje da je bebama potrebna ljubav i kontakt kože na kožu više od svega! Bliskost i dodir su ključni za stvaranje veze između roditelja i bebe, a odsustvo dodira može negativno da utiče na intelektualni, fizički i razvoj u ponašanju. Dodir također pomaže da se regulišu otkucaji srca i disanje, poboljša san i čine bebu zdravom u cjelini. Dakle, preskočite maštovito dizajniranu odeću za bebe i uživajte u osjećaju kože na koži kad god je to moguće!

Mlijeko
Svim bebama je potrebno mlijeko, ali bez obzira da li je beba dojena ili hranjena adaptiranim formulama, sve što je važno jeste da beba ne ostane gladna! Međutim, ako vam je dostupno, pokazalo se da dojenje ima velike koristi i za mamu i za bebu. Pomaže kod imuniteta, smanjuje rizik od mnogih bolesti i pruža sve hranjive sastojke koji su bebi potrebna za napredovanje. Mnoge mame se bore s dojenjem i važno je da zapamtite da ako ne uspjevate da dojite, to nije neuspjeh.

Spavanje
Bebe mogu da spavaju bilo gdje. Ne treba im krevetić, kolijevka ili gnijezdo za bebe, ono što je važno jeste da spavaju. Tokom sna njihov mali mozak raste, razvija se i sazrijeva. Također im pomaže da razviju čula i podstiče učenje i formiranje pamćenja. Međutim, njihov san ne zavisi od toga u kakvom su krevetu. Ruke, kolica ili gdje god da spavaju, potpuno je u redu. Ne očekujte 8 sati neprekidnog sna!

Njega kože
Od svih stvari na spisku, brigu o koži trebalo bi smatrati neophodnom! Bebina koža je vrlo osjetljiva u trenutku kad je izložena svijetu van materice. U materici bebe imaju zaštitni sloj, verniks, bijelu supstancu koja štiti i hidatizira kožu. Neke bebe još uvijek imaju verniks na svojoj koži kada se rode, ali ne sve, i ako imaju, to se ispere prvom kupkom. Prirodna barijera njihove kože je također 30% tanja od kože odraslih, ima niže prirodne hidratantne faktore i sadržaj lipida, što je čini osjetljivijom. To znači da bebinoj koži zapravo treba velika podrška u pogledu njege kože.

Vjerujemo da svaki roditelj zna šta je najbolje za njegovu bebu. Bez obzira na to koje dodatke ste odlučili da koristite za svog mališana, vjerujte da znate šta je ispravno i ne brinite za sve savjete kojima vas obasipaju. I zapamtite, ako imate ove četiri stvari, pokrili ste najvažnije potrebe svoje bebe.

Tekst: