Postavite ciljeve za 2023. - i ostvarite ih!

2023. godina je iza ugla. Započnite je na najbolji mogući način postavljanjem ciljeva koje želite ostvariti - i dajte sve od sebe da ih i ostvarite. Pročitajte članak ispod i postanite stručnjak za određivanje ciljeva!

Imate problema s ostvarivanjem ciljeva? Bez brige, niste jedini. Često smo skloni postavljanju velikih, općenitih ciljeva koje zapravo ne možemo ostvariti. A to nije motivirajuće, zar ne? Dobra vijest je da postoji jednostavni postupak za prekidanje tog kruga! Evo vodiča, korak po korak, o tome kako da postanete izvrsni u postavljanju ostvarivih ciljeva.

1. Imajte na umu rezultate
Prije postavljanja cilja, morate biti sigurni da je to nešto što zaista želite i da je dovoljno važno da uložite potrebno vrijeme i trud. Dakle, odaberite nekoliko važnih ciljeva koje želite postići ove godine i USREDOTOČITE SE NA NJIH. 

2. Postavite S.M.A.R.T (pametne) ciljeve
Jeste li odlučili što želite? Odlično! Sljedeći korak je provjera S.M.A.R.T kriterija:
- Specific (Određeni)
- Measurable (Mjerljivi)
- Attainable (Ostvarivi)
- Realistic (Realni)
- Time-bound (Vremenski određeni)

Na primjer, jedan od takvih ciljeva može biti:
“Želim moći istrčati utrku od 10 km do 01.aprila.”

Vaš cilj treba biti određen kako biste mogli pratiti napredak - što je određeniji, veće su šanse da ćete ga ostvariti.

 

3. Zapišite ciljeve
Zapišite svoje ciljeve i držite ih na vidljivom mjestu, na primjer na ogledalu ili zaslonu računara. Na taj način vaši će vam ciljevi biti lako dostupni i uvijek na umu.

4. Kreirajte akcijski plan
Kako ćete ostvariti svoje ciljeve? Kreirajte plan aktivnosti koji sadrži sve korake koji su vam potrebni za ostvarenje ciljeva.

Dodatni savjet! Budite kreativni kad je plan aktivnosti u pitanju. Izvadite bojice, naljepnice i šljokice i krenite! To će aktivirati različite dijelove vašeg mozga i učvrstiti cilj u vašim mislima. 

5. Odredite vremenski okvir
U vaš akcijski plan trebali biste uključiti i vremenski okvir s rokovima. Nakon što odredite datume, pokušajte ih se držati što je više moguće. To će vas motivisati da ostvarite svoj cilj!

6. Krenite u akciju i procijenite svoj napredak
Kada sve isplanirate, vrijeme je za akciju! Procijenite svoj napredak kako biste bili sigurni da ste na pravom putu. Možete vi to!