Kako se vratiti zdravoj rutini nakon uživanja tokom praznika

Iako može biti teško vratiti se zdravoj rutini nakon prepuštanju uživanjima, nikad nije kasno. Evo kako da počnete malim koracima i da se vratite zdravom i aktivnom načinu života!

Ponekad zna biti teško održavati zdrav i aktivan način života tokom praznika – sve te praznične zabave, pića i opušteni dani utiču na vaš struk. Iako ponekad može biti teško održati zdrav i aktivan način života, nikada nije kasno da se vratite zdravim navikama. Evo naših savjeta.

Opustite svoj um
Imati zdrav i aktivan način života ne znači samo zdravlje tijela, već i zdravlje uma – a povratak na posao nakon lijepog i opuštenog odmora ponekad može biti stresan. Dodajte užurbana putovanja i rokove na poslu i lako ćete se osjećati van ravnoteže, pod stresom i s malo energije.
Najbolji način da opustite svoje tijelo i um je, naravno, dovoljno sna, kada se i tijelo i um regeneriraju. Odraslima se preporučuje da spavaju 7-9 sati svake noći, iako je veoma individualno koliko vam je potrebno. Nedostatak sna tokom dužeg vremenskog razdoblja povećava rizik od povećanja tjelesne težine, metaboličkih poremećaja, depresije i oštećenja imuniteta (Consensus Conference Panel, 2015). Pozitivno je to što kada se dovoljno naspavate i odmorite, lakše ćete izgubiti neželjenu težinu i izgraditi mišiće tokom vježbanja (što će vaš trening učiniti učinkovitijim!) i boriti se protiv infekcija. Spavanje je zaista neophodno!

Vježbajte disanje
Osim što ćete se probuditi svježeg lica nakon dobrog noćnog odmora, možete praktikovati ovu jednostavnu tehniku oslobađanja od stresa ako se ponekad osjećate preopterećeno. Samo nekoliko minuta dubokog disanja dovoljno je da smanjite stres i fokusirate se, zato – pokušajte!
• Duboko udahnite nekoliko puta
• Kružite ramenima
• Ispružite vrat s jedne na drugu stranu
• Približite uho ramenu, zadržite 10 sekundi, opustite se i ponovite na drugoj strani
• Nasmiješite se! Kada se osmjehnete, mišić obraza se skuplja, signalizirajući mozgu da oslobodi hemikalije koje nam pomažu da se opustimo

 img-2.jpg 

Usredotočite se na zdrave navike
Nemojte misliti da morate sve napraviti odjednom, polako se vratite u svoju zdravu rutinu. Baš kao izreka „Rim nije izgrađen za jedan dan“ isti princip vrijedi i za vraćanje na pravi put. Počnite polako tako što ćete praktikovati jutarnju jogu samo da biste svoje tijelo ponovo pokrenuli – nemojte misliti da morate sve raditi odjednom!
Imajte na umu da može proći nešto više od dva mjeseca da se nove navike osjete kao urođene radnje (Lalli et al., 2010). Dakle, radite male korake, fokusirajte se na jedno po jedno ponašanje, budite dosljedni i, iznad svega, ljubazni prema sebi. Na kraju ćete se vratiti svom zdravom i aktivnom načinu života: jesti uravnoteženu i raznovrsnu prehranu, redovno vježbati, dovoljno spavati, upravljati stresom i biti druželjubivi.

 

Ako ste uglavnom uživali u prženoj hrani, koktelima i sladoledu, i za vrijeme odmora jeli malo kvalitetnih namirnica, ovo bi također mogao biti jedan od razloga zašto osjećate da imate manje energije. Uravnotežena i raznovrsna prehrana puna hranjivih namirnica i dosta vode pomažu da vaše tijelo i um budu zdravi. Ako vam ovo zvuči poznato, dodatak prehrani bi mogao biti od koristi kao dopuna vašoj svakodnevnoj prehrani.* U Oriflameu su dostupni sljedeći dodaci prehrani:
*Dodatke prehrani ne treba koristiti kao zamjenu za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.

Omega-3 osigurava esencijalne masne kiseline eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) iz ribljeg ulja održivog izvora certifikovanog od strane udruženja Friend of the Sea. EPA i DHA su vitalni dijelovi svih ćelijskih membrana u tijelu, uključujući kožu, i imaju važnu ulogu u mnogim organima, uključujući održavanje normalne funkcije srca*, očiju** i mozga**. EPA i DHA se nalaze u masnoj ribi i morskim plodovima, ali je unos generalno prilično nizak na globalnoj razini, a iz perspektive javnog zdravlja povećanje bi bilo poželjno.

Astaksantin i ekstrakt europske borovnice  - Ekstrakt astaksantina i europske borovnice osigurava kombinaciju antioksidanata koja uključuje jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa astaksantin iz mikroalgi (Haematococcus pluvialis L.) i ekstrakt iz nordijskih bobica. Usto, osigurava vitamin C i vitamin E koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa neutralizirajući štetne slobodne radikale. Ako se uzima uz uravnoteženu prehranu, ova kombinacija pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja i podržava opće blagostanje.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je zaključila da je 8 mg prirodnog astaksantina sigurno za dnevno konzumiranje. S obzirom na to da Astaksantin i ekstrakt evropske borovnice sadrži 3 mg prirodnog astaksantina po kapsuli, možete lako dopuniti Wellness paket jednim pakiranjem Astaksantina i ekstrakta evropske borovnice da biste iskoristili sve prednosti.
Manje izlaganje suncu dovodi do niže sinteze vitamina D u koži, a mnoge nacionalne agencije za hranu potiču suplementaciju vitaminom D između oktobra i aprila. Ali, nastavite jesti hranu bogatu vitaminom D, kao što su masne ribe poput lososa, skuše, haringe i sardine, jaja i obogaćeni mliječni proizvodi! Vitamin D igra mnoge druge ključne uloge u našim tijelima, uključujući doprinos pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava te podržava naš metabolizam. 

Vitamin D3, zajedno s jedinstvenim održivim izvorom visoko bioraspoloživog kalcija i više od 70 minerala u tragovima, nalazi se u našem  Morskom kalciju i vitaminu D. Vitamin D i kalcij pomažu u održavanju mineralne gustoće kostiju i zdravih zuba, a vitamin D dodatno pomaže u poboljšanju apsorpcije kalcija.

Zaključak: Holistički pristup vam pomaže da pronađete ravnotežu
Na kraju krajeva, održavanje zdravog i aktivnog načina života je lakše ako zapamtite da mali, ali dosljedni koraci dovode do velikih promjena na duži rok te da holistički pristup pomaže u postizanju ravnoteže u tijelu i umu.

Tekst: