Zdrava prehrana: Vodič kroz nordijski režim prehrane

Jedan od načina prehrane o kojem se najviše govori, poznat je po svojim nevjerovatnim zdravstvenim blagodetima. Ovdje je sve što treba da znate o nordijskoj prehrani.

Šta je nordijski režim prehrane?

Nordijske zemlje. Poznate po svojoj ljepoti, prirodi, zdravom načinu života i mjestu nastanka nordijskog načina prehrane. Jedan od načina prehrane o kome se najviše govori u posljednjih nekoliko godina, hvaljen po svojim nevjerovatnim zdravstvenim blagodetima.

Nordijska prehrana naglašava hranjivost sastojaka, lokalno uzgajanih, sezonskih, organskih i održivo uzgajanih izvora hrane, istovremeno ograničavajući prerađenu hranu, rafinisani šećer i crveno meso. Kao rezultat ovakve prehrane dobijamo bolje iskorištene masnoće, više vitamina, minerala i fitonutrijenata. A budući da se nordijska prehrana zasniva na biljnim izvorima, ona pruža velike količine proteina i vlakana, ali i niže nivoe šećera, soli i zasićenih masti u poređenju s prosječnom prehranom zapadnih zemalja. Čitajte dalje da biste saznali koju hranu promoviše nordijska prehrana i koje zdravstvene prednosti ona donosi.

Koja hrana je obuhvaćena?

Određeni osnovni sastojci doprinose nutritivnom uspjehu nordijske prehrane. Smjernice za prehranu fokusiraju se, na prvom mjestu, na hranu prirodnog porijekla i manje obrađenu/slatku hranu. Evo nekoliko specifičnosti namirnica koje prehranu čine zdravom.

Bobičasto voće

Zdravstvene prednosti: bobičasto voće je bogato vitaminima i antioksidantima. Odabirom različitih vrsta i boja ovog voća dobijate razne antioksidante.

Oni koji su porijeklom iz nordijske regije uključuju borovnice, brusnice, crvenu ribizlu, kupine, maline, šumske jagode, borovnice i bobice kleke - da pomenemo samo neke!

Zaključak: u svakodnevnu prehranu uključite puno bobičastog voća bogatog antioksidantima. 

 

Povrće i krtole

Zdravstvene koristi: pokazalo se da više voća i povrća (600 g dnevno) u prehrani smanjuje rizik od mnogih bolesti kao što su gojaznost i potencijalno određeni karcinomi. Iako se ovo može činiti puno (tačnije 7,5 porcija!), Više povrća znači više vlakana koja pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i bogatstvo zdravih hranljivih sastojaka koji štite i napajaju tijelo.

Zbog kratke sezone rasta, korjenasto povrće poput mrkve, cvekle, krompira i kupusa često je u nordijskoj prehrani, jer se bolje održava tokom dugih zima.

Zaključak: pobrinite se da vaša dnevna prehrana sadrži puno povrća bogatog hranljivim sastojcima.

Integralne žitarice

Zdravstvene prednosti: od Knäckebröda (švedski hrskavi hljeb od raži) do Rugbrøda (čvrsti, tamni danski raženi hljeb od kiselog tijesta) i havregrynsgröta (tipična švedska kaša od zobi). Nordijska prehrana daje prednost visokokvalitetnim ugljikohidratima bogatim vlaknima. Složeni ugljikohidrati se vare drugačije od njihovih rafinisanih "kolega". Kao rezultat, visok sadržaj vlakana pomaže u prehrani dobrih crijevnih mikroba, a zrna koja ostaju nakon varenja, prepuna su vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna i netaknuto zrno su također poznati po pozitivnim prednostima na nivo šećera u krvi i holesterola.

Za integralne žitarice s nordijskim poreklom probajte zob, ječam i raž.

Zaključak: odaberite brašno, hljeb i kašu od cijelog zrna umjesto rafinisanih i više obrađenih vrsta.

Mahunarke

Zdravstvene prednostu: ključni aspekt nordijske prehrane je da konzumirate visokokvalitetno nemasno crveno meso, ali u malim količinama, i umjesto toga više proteina na biljnoj bazi - koji nisu samo hranljivi, već i održivi. Da bi se osiguralo da nivo proteina ne opada i da se zadovolje nutritivne potrebe, prehrana preporučuje grah, grašak i leću u obrocima. Mahunarke pružaju izvrsne izvore proteina na biljnoj bazi, a hranljive materije sadrže B6, kalcijum, cink, gvožđe i riboflavin. Osim toga, pomažu u većem unosu vlakana u vašu prehranu - i to je nešto od čega bi crijeva mogla imati koristi!

Tipično za Nordijce: faba pasulj, žuti grašak i leća.

Zaključak: zamijenite izvore životinjskih proteina za biljne izvore proteina kada je to moguće - vaše tijelo i planeta će vam zahvaliti.

 

Mliječni proizvodi

Zdravstvene prednosti: mliječni proizvodi s niskim sadržajem masti važna su grupa namirnica nordijske prehrane. Oni su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i pružaju mnoge neophodne vitamine i minerale, uključujući kalcijum koji je važan za zdravlje. Kultivisani (fermentisani) mliječni proizvodi, poput jogurta, pavlake i sira, doprinose tako korisnim mikrobima koji pomažu u održavanju crijeva i tijela zdravim.

Zaključak: odaberite lokalne verzije kultivisanih mliječnih proizvoda za visokokvalitetni izvor proteina koji podržava zdravlje crijeva i cjelokupno zdravlje.

Masna riba

Zdravstvene prednosti: s obiljem jezera i mora, nordijske zemlje imaju dugogodišnju tradiciju konzumiranja ribe dobrog kvaliteta. I nemasna i masna riba daju izvore korisnih hranljivih sastojaka, kao što su proteini, masti, selen, jod, fosfor, kalijum i vitamini B. Masna ili nemasna riba sadrži obilnu količinu omega-3 masnih kiselina poznatih po svojim zaštitnim svojstvima i pozitivnom uticaju na mozak, oči i probleme povezane sa srcem. Nordijske kulture redovno konzumiraju haringe, skuše, losos i sardine na razne načine, od kiselih do dimljenih, pa čak i fermentisanih.

Zaključak: uključite nemasnu i masnu ribu u svoju sedmičnu prehranu kako biste osigurali kvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline.

Ulje uljane repice

Zdravstvene prednosti: u proljeće cvjetanje uljane repice krasi zlatna polja nordijskih sela, slikovito pokrivajući pašnjake. Ulje uljane repice se u većini nordijskih zemalja koristi za pripremanje hrane. Ono ima malo zasićenih masti, a puno zdravih mononezasićenih masti. Pored toga, sadrži omega-3 masnu alfa-linolensku kiselinu (ALA) za koju je poznato da podržava zdravlje mozga.

Zaključak: u hrani i kuhanju koristite uglavnom biljna ulja bogata nezasićenim mastima kako biste podržali svoje cjelokupno zdravlje.

Kakve dodatne pogodnosti pruža?

Još jedana prednost nordijske prehrane? Uticaj na životnu sredinu je nizak.

Pored toga što se zalaže za manje otpada, ona također promoviše hranu održivijeg porijekla i lokalno proizvedenu hranu, pomažući u ograničavanju transporta i upotrebe jakih toksina. Dvije glavne pobjede - za nas i majku Zemlju. Također podstiče više biljnih proizvoda u prehrani, a manje crvenog mesa, što zauzvrat pomaže u smanjenju emisija u vazduh i zemlju i ograničava prekomjernu ispašu stoke. Bez obzira gdje živite ili šta jedete, pozitivni principi nordijske prehrane će vas nagraditi.

Otkrijte Wellness by Oriflame kolekciju - sa sastojcima inspirisanim nordijskom prehranom.