Oriflame slavi žene u nauci

Na puno načina, žene su u nauci i dalje u neravnopravnom položaju. Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, upoznajte tri nevjerovatne žene čija ih je strast i odlučnost od dječjeg sna da postanu naučnice dovela do doktorskih studija i zaposlenja u Oriflameu.

Lene Visdal-Johnsen Ph.D., Senior menadžerica strateških odnosa 

Onog dana kad sam došla na razgovor za posao u Oriflame u Dublinu, prije 15 godina, osjećala sam se kao da sam došla kući. U predsoblju se nalazila velika slika žene koja ulazi u jezero – očito je bila Šveđanka – i to mi je bio tako poznat prizor, budući da ja dolazim iz Norveške. Od tog trenutka, sve se savršeno posložilo. Prije toga sam radila u farmaceutskoj kompaniji pa nisam baš bila sigurna šta mogu očekivati od kozmetičke kompanije, ali i nije bilo baš toliko različito – rigorozni protokoli, istraživačke metode, povezanost sastojaka i prednosti koje imaju. To mi je bilo otkriće! U Oriflameu sam prošla nekoliko različitih poslova i pozicija - od naučne istraživačice kada sam radila na istraživanju matičnih biljnih ćelija do moje trenutne pozicije na kojoj radim s inovacijama i strateškim odnosima.

Najprije sam u Irsku otišla na 6-mjesečnu razmjenu u sklopu Erasmus programa kao studentica tokom koje sam otkrila i razvila svoju ljubav prema fitohemiji i zapravo se nikad nisam ni vratila kući! Magistrirala sam fitohemiju, a zatim doktorirala farmakognoziju na Fakultetu farmaceutike na Trinity koledžu u Dublinu. Jedna od stvari koja najviše zastrašuje mlade naučnike je odabir naučne discipline koja će im najbolje odgovarati, a ja svima mogu punog srca preporučiti farmaciju jer pokriva toliko puno disciplina tako vas vaša strast može povesti u toliko puno različitih pravaca!

Zahvalna sam što mogu reći da nisam imala neugodnih iskustava vezanih za ravnopravnost spolova s kojima se mnoge žene nažalost moraju boriti – imala sam sreću što sam imala podršku i vodstvo nevjerovatno snažnih, progresivnih žena u akademskom i poslovnom životu, zato danas težim tome da pomognem i pružim potporu novim generacijama žena u nauci. Slijedite riječi velikog Muhammada Alija “Ništa nije nemoguće” i - slijedite svoje snove.

Khadija Kakouk Ph.D., Senior naučnica za formulacije i inovacije 

Mislim da se u kulturološkom smislu žene koje se bave naučnom karijerom još uvijek suočavaju s pitanjima i stavovima koji se nikada ne bi postavili muškarcu – “Hoćeš li moći? Ne misliš li da si preambiciozna?” To se događa i u akademskim krugovima i u industriji – muškarci su i dalje zastupljeniji, osobito na visokim pozicijama. Djevojkama i mladim ženama se time šalje poruka da to nije za njih. Ono što zaista cijenim u Oriflameu je činjenica da se može pohvaliti ne samo velikim brojem naučnica, nego i velikim brojem naučnica na visokim pozicijama – važno je vidjeti potencijal za napredovanje u karijeri.

Zaljubila sam se u hemiju u srednjoj školi – dogodilo se to nekako prirodno i odmah sam osjetila snažnu povezanost. Studirala sam hemiju, a za temu doktorata odabrala sam istraživanje i kreiranje novih materijala s optičkim svojstvima.

Najprije sam željela raditi u industriji materijala s optičkim svojstvima i prednostima koje imaju za okoliš, ali to je zaista usko specijalizirano područje, i tradicionalno više “muško” zanimanje, s ograničenim mogućnostima napredovanja što me na kraju dovelo do kozmetičke industrije. Još uvijek radim s velikom strašću i s optičkim svojstvima – istražujem i kreiram formulacije s materijalima koji uključuju pigmente i čestice koje reflektuju svjetlost. Upravo sada radim na vrlo uzbudljivom novom proizvodu koji uključuje optičke sastojke te inovativna i višedimenzionalna svojstva i izuzetno sam ponosna na to postignuće!

Moj savjet mladim ženama je da vjeruju svom instinktu, ignorišu rodne predrasude i daju sve od sebe – nauka je za sve i nemojte nikom dozvoliti da vam kaže drugačije! Na nama je sada red da kreiramo bolju budućnost za djevojke i mlade žene koje dolaze.

Jennifer Farrell Ph.D., Senior menadžerica u Odjelu za kozmetičku industrijalizaciju 

Oduvijek sam željela biti naučnica, ali sam bila uvjerena da ću raditi u medicini. Studirala sam medicinsku hemiju na Trinity koledžu u Dublinu, a za doktorat sam odabrala temu antibotika koji se bore protiv bakterija otpornih na antibiotike, a sada radim u kozmetičkoj industriji. Smatram da je upravo to ljepota nauke – put nije uvijek ravan i za vrijeme putovanja možete mijenjati smjerove koji vas zanimaju. Postoji toliko puno zanimljivih naučnih područja i poslova kakve ne možete ni zamisliti u mladosti!

Radim u Oriflameu 4 godine, a odgovorna sam proces u kojem formulacije koje kreiramo u laboratoriju u malim bočicama možemo proizvesti u velikim količinama. Neke od tehnologija i formulacija s kojima radimo su izuzetno kompleksne i zahtjevne i zato činjenica da imaju fantastično djelovanje u laboratoriju ne znači nužno i da ih je lako i jednostavno proizvesti u velikim količinama. Vodim tim od 6 ljudi i vrlo blisko surađujemo sa naučnicima koji osmišljavaju formulacije proizvoda u laboratorijima te putujemo u Oriflame proizvodne pogone širom svijeta kako bismo nadgledali proizvodnju novih proizvoda.

Kao i većini žena, najveći izazov u mojoj karijeri bilo je roditeljstvo – usklađivanje privatnog i poslovnog života. Jako sam sretna jer Oriflame zaista podržava svoje zaposlenike – što nažalost nije slučaj za veliki broj žena u nauci.

Kada bih mogla dati jedan savjet mladim naučnicama s velikim snovima, to bi bilo da se uvijek zauzmu za sebe i zahtijevaju ono što je potrebno da ostvare svoje snove – rado bih da sam i sama bila sigurnija u sebe kad sam bila mlađa. Kao što moj tata uvijek kaže “Ako ne tražiš, nećeš ni dobiti”, i zaista – što je najgore što bi se moglo dogoditi?

Tekst: