Mirisi
Početna
Vodič kroz mirise za početnike
Objavljeno: 19.1.2024
Svijet mirisa prepun je žargonskih izraza. Jeste li ikada čitali poleđinu kutije parfema i osjećali se, pa... zbunjeno? Ako ne razlikujete svoje "parfeme" od svojih "toaletnih voda", ne brinite - mi smo tu da vam pomognemo!
Saznajte više
Vrste mirisa
Eau de Cologne: Kolonjska voda je najlakši od svih mirisa, sadrži otopinu od otprilike 3 posto parfema. Idealan je odabir za vruće, ljetne dane. Eau de Toilette: Toaletna voda sadrži od 3 do 8 posto parfema i savršeni je odabir za toplo proljeće i ljeto. To su najčešće osvježavajući mirisi koji vrlo brzo blijede. Eau de Parfum: Parfemske vode imaju gornje, srednje i donje note. Savršene za nanošenje na kosu i odjeću (iako, trebate izbjegavati osjetljive tkanine), to je manje intenzivna verzija parfema. Parfum: Parfem ima najgušću koncentraciju parfemskog spoja. Njegove gornje, srednje i donje note polako se oslobađaju tokom vremena, mijenjajući se tokom vremena. Najsnažniji je od svih mirisa i treba ga nanositi na kožu na mjestima pulsiranja.
Kreiranje mirisa
Akord: Miris koji se sastoji od nekoliko parfemskih nota ili sastojaka koji kreiraju posebnu aromu. Gornje note: Vaša prva reakcija na miris formira se pri udisanju njegovih gornjih nota. To su najčešće snažni mirisi koji brzo ispare. Srednje note: Srednje note nalaze se između donje i gornje note u svojoj postojanosti. Obično su to cvjetni ili biljni mirisi poput ruže i lavande. Osnovna nota: Ovo se odnosi na najintenzivnije sastojke u parfemu. Osnovne i srednje note kreiraju glavnu temu mirisa, ali možda ćete osnovnu notu osjetiti tek 30 minuta nakon nanošenja. Mošus je popularna osnovna nota.
Saznajte više
Mirisne porodice
Cvjetni: Mirisi koji utjelovljuju miris cvjetnog buketa. Cvjetna porodica često kombinuje note narandžinog cvijeta, božura, nerolija i frezije. Alternativno, mirisima sa samo jednom cvjetnom notom najčešće dominira jedan određeni cvijet, poput ruže. Preporučujemo: Giordani Gold Essenza Blossom parfem Citrusni: note sočnog i osvježavajućeg voća koje vam daje dodatnu energiju. Preporučujemo: Wake Up Feel Good toaletna voda Orijentalni: Jantar je kamen temeljac porodice orijentalnih mirisa. Sladak i topao miris, jedan je od najlegendarnijih mirisa u svijetu parfema. Tonka mahune i vanilija često se nalaze u orijentalnim mirisima. Preporučujemo: All or Nothing parfem Chypre: Karakterizira ga kontrast između svježih gornjih nota, npr. citrusa ili lavande te bogate drvenaste baze mahovine hrasta. Preporučujemo: Possess Absolute parfemska voda
Naručite proizvode iz ovog članka
Giordani Gold Essenza Blossom parfem
(2291)
Giordani Gold
Giordani Gold Essenza Blossom parfem
89,00 KM
All or Nothing parfem
(2386)
All or Nothing
All or Nothing parfem
113,00 KM

Kutak za inspiraciju

Pet ženstvenih cvjetnih mirisnih nota i priče o njima
Mirisi

Pet ženstvenih cvjetnih mirisnih nota i priče o njima

Elegantna ili razdragana, nježna ili brižna, senzualna ili strastvena, svaka žena ima svoj jedinstveni ženstveni buke.

Pročitaj

Ostale kategorije

BEAUTY INFO CENTAR
BEAUTY INFO CENTAR