Pitajte stručnjaka: Kako da stvorim blistavi make-up look koji traje cijeli dan?

Želite da usavršite svoj make-up look? Postoje različiti načini, u zavisnosti od tipa kože. Zamolili smo londonski make-up artist duo Pamelu i Andreu da sa nama podijele svoje najbolje savjete.

"Veoma je važno da se koža pravilno pripremi prije nanošenja bilo kakvog make-upa.  Dobrom pripremom pomoći ćete da make-up bude postojan, pa čak i da se izjednači ton kože.  Ipak, postoje različiti tipovi kože i to uvijek treba da imamo u vidu. Čitajte dalje kako biste saznali kako da svoj izgled prilagodite tipu svoje kože", objašnjavaju Pamela i Andrea.

Korak 1. Njega kože
Za masnu i kombinovanu kožu: "Tonik krema u spreju je odličan početak, da umirite kožu i regulišete proizvodnju sebuma. Zatim bismo dodali hidratantnu kremu lagane teksture na spoljašnji dio lica (linija vilice, sljepoočnice i jagodice) izbjegavajući centralna područja koja se maste. Sačekajte malo da se upije, a zatim dodajte podlogu protiv viška sjaja na T-zonu."

Za suhu kožu: "Nježan piling je odličan način za početak. On će vas osloboditi odumrlih ćelija i dozvoliti da koža upije proizvode koji slijede. Možete koristiti sheet masku sa hijaluronskom kiselinom da biste pružili dubinski podsticaj hidrataciji, a zatim dodati hidratantnu kremu bogate teksture."

Korak 2. Highlighter
Za masnu i kombinovanu kožu: "Nakon matirajuće podloge na T-zonu, ili cijelo lice, sljedeći korak bi bio nanošenje tekućeg highlightera na bilo koju tačku lica koju biste željeli da naglasite. Ovo bi na primjer mogle biti jagodice, luk obrva, sljepočnice i nos."

Za suhu kožu: "Odličan savjet je da pomiješate kap tekućeg highlightera sa hidratantnom kremom za dodatni sjaj. Kod veoma suhe kože možete lagano da nanesete highlighter na cijelo lice preko hidratantne kreme, prije nego što dodate tekući puder."

 

Korak 3. Make-up podloga

Za sve tipove kože: "Bez obzira na tip kože, koristite puder. Oni kremasti i tekući se neprimjetnije stapaju i naglašavaju bistavost."

"Sljedeći korak za sve tipove kože je izjednačavanje tona kože. Prstima nanesite malu količinu svog omiljenog tekućeg pudera nanesite ga samo na područja gdje je to potrebno a ne na cijelo lice. Prsti će zagrijati teksturu proizvoda što će omogućiti da se make-up neprimjetnije uklopi."

"Sada je vrijeme za kist i korektor po izboru. Koristite samo na područjima na kojima je to potrebno, kao na primjer na područjima koje nije dobro prekrio tekući puder. Prstom lagano izjednačite, kako biste dobili besprijekornu završnicu."

Korak 4. Dodavanje boje i definicije

Za sve tipove kože: "Kremasti bronzer nanesite gustim, ali mekim kistom. Laganim dodirom utapkajte na jagodice i vilicu. Ovo zagrijava lice i daje mu dimenziju."

"Istom tehnikom tapkanja nanesite kremasto ili tekuće rumenilo na željeno područje. Za okruglo lice stavite rumenilo na duž jagodica za efekat izduženijeg lica, a ako imate četvrtasto lice sa naglašenim jagodičnim kostima, nanesite rumenilo na same jagodice."

 

Korak 5. Završni dodir

"Da bismo dobili željeni izgled, i  da bi on trajao čitav dan, dodajte malu količinu prozirnog pudera na bilo koje oblasti koje ne želimo da osvjetlimo. Za masnu kožu ovo bi bilo duž T-zone i oko nosa. Za posljednji korak koristite sprej za fiksiranje.  Međutim, za suhu kožu preskočite korak s puderom i odmah pređite na sprej."

To je to, gotovi ste! Vaš blistavi make-up look je spreman i trajat će cijeli dan.