Čvrsti šamponi: održiv odabir

Ako niste znali da šampon može izgledati poput sapuna, čut ćete mnogo više o ovoj sve popularnijoj opciji za njegu kose. A ako ste mislili da su čvrsti šamponi samo u osnovi sapun za kosu, pokazat će se da ste pogriješili (nema ostataka sapuna).

Globalno tržište čvrstih šampona procijenjeno je na 10,2 miliona u 2018. godini i lako je vidjeti zašto taj broj samo raste. Iako, naravno, postoji mnogo načina da vašu rutinu ljepote učinite ekološki prihvatljivijom, čvrsti šamponi su jedan od načina na koji industrija ljepote (i Oriflame) pokušava da odgovori na jedno od najhitnijih ekoloških pitanja današnjice: zagađenje plastikom.

Svake godine, oko 8 miliona tona plastičnog otpada u okeanima dolazi iz priobalnih zemalja. To je ekvivalent ubacivanja sadržaja jednog kamiona za smeće u okean svaki minut.  Ovde nastupaju čvrsti šamponi - oni su odlična polazna tačka za pridruživanje borbi protiv plastike. Evo kako da ih maksimalno iskoristite.

Šta je zapravo čvrsti šampon?

Švrsti šamponi su jednostavno šamponi u čvrstom obliku. Oni se smatraju odgovornijom alternativom svojim tekućim kolegama i opcijom za potrošače koji vode računa o životnoj sredini. Oni su manji od vaše prosječne bočice šampona, pa zahtijevaju manje pakovanja (pakovanje Oriflame Love Nature čvrstog šampona sa avokadom i kamilicom je papirno, ne plastično) i napravljeni su od kondenzovanih sastojaka tako da možete da iskoristite više pranja nego od običnog šampona. A svi znamo da je smanjenje potrošnje jedan od načina brige o životnoj sredini!

Zašto su čvrsti šamponi održiviji?

Postoji nekoliko razloga zašto su čvrsti šamponi održivija opcija od tekućih šampona - dva glavna faktora su uklanjanje plastične ambalaže i smanjena veličina proizvoda što pomaže u smanjenju emisije ugljendioksida. Štaviše, odlučili smo da naš čvrsti šampon pakujemo u papirnu ambalažu umesto u plastičnu, kako bismo doprinijeli što manjem uticaju na životnu sredinu i umanjili upotrebu plastike.

Pošto su sastojci u kondenzovanom obliku, čvrsti šamponi traju duže od tekućih. Samo jedan čvrsti šampon ekvivalent je dvije standardne bočice od 250 ml šampona - što znači dvostruko više pranja. Tako da zamjena glomaznih bočica za šampon štedi vrijeme (ako uzmete u obzir odlaske u prodavnicu), novac i plastiku.

Naši čvrsti šamponi su formulisani tako da su biorazgradivi, što znači da su sastojci pažljivo birani tokom razvoja i sadrže manje vode od tradicionalnih šampona. Svi znamo da je voda dragocijena, pa se i najmanja ušteda računa!

Pa kako da koristite čvrsti šampon?

Baš kao i tekući šampon, samo nježnije. Iako im je, da bi se napravila dobra pjena, potrebno malo više trenja nego tekućem šamponu, oni i dalje efikasno obavljaju  posao - i zapravo najbolje funkcionišu kada se utrljaju direktno u kosu!

Da li koristite regenerator za kosu nakon šampona?

Da – isto kao kod tekućih šampona.  Dok je naš Love Nature čvrsti šampon dizajniran da ne čini kosu suhom, za dodatnu dozu vlage slobodno koristite Love Nature regenerator u svojoj rutini, jer odlično funkcionišu zajedno.

Kome su namijenjeni čvrsti šamponi?

Oni su dobra opcija za potrošače koji su svjesni svog uticaja na eko-sistem.

Budući da su lagani i dugotrajni, oni također predstavljaju pogodnu alternativu zgodnu za putovanja. Na kraju krajeva, posljednja stvar koju svako u putu želi je katastrofa curenja šampona tokom putovanja! Oriflame Love Nature čvrsti šampon s avokadom i kamilicom formulisan je bez silikona i parabena i prožet je prirodnim uljem avokada, poznatim po svojim svojstvima za njegu i hidrataciju kose. I još? Umanjuje plastični otpad. Svi su na dobitku!