Čvrsti šampon u obliku pločice: Održiv odabir

Ako ni vi, poput mene, niste znali za čvrsti šampon u obliku pločice, uskoro ćete čuti puno više o ovoj sve popularnijoj opciji njege kose. A ako ste mislili da je čvrsti šampon u obliku pločice u osnovi samo sapun za vašu kosu, uskoro ćete se saznati da niste u pravu.

Veličina globalnog tržišta čvrstih šampona procijenjena je na 10,2 miliona u 2018. godini i lako je shvatiti zašto taj broj samo raste. Iako postoji, naravno, mnogo načina kako svoju beauty rutinu učiniti ekološki prihvatljivijom, čvrsti šamponi su odgovor industrije ljepote (i Oriflamea) na jedan od najvažnijih ekoloških izazova danas: zagađenje plastikom.

Svake godine oko 8 miliona tona plastičnog otpada odlazi u okeane obalnih država. To je ekvivalentno postavljanju pet vreća smeća punih smeća na svako podnožje obale širom svijeta.

Ovdje dolaze čvrsti šamponi - oni su sjajna polazna tačka za pridruživanje borbi protiv plastike. Evo kako ih najbolje iskoristiti.

Šta je tačno čvrsti šampon - šamponska pločica?
Šamponske pločice jednostavno su šamponi u čvrstom (šipkastom) obliku. Smatraju se ekološki prihvatljivijom alternativom tekućim šamponima i odgovor ljepote u industriji za ekološki orijentisane potrošače. Manje su od prosječne bočice šampona, pa zahtijevaju manje ambalaže, obično su umotane u papir, a ne u plastiku i napravljene od kondenzovanih sastojaka, tako da iz njih dobivate više pranja nego inače. I svi znamo da je smanjenje potrošnje na prvom mjestu najbolji način za brigu o životnoj sredini!

Zašto su čvrsti šamponi u obliku pločice održiviji?

Brojni su razlozi zašto su čvrsti šamponi održivija opcija od tekućih šampona - kako zbog načina pakovanja, tako i zbog samih sastojaka.

Pošto su šamponske pločice čvrste, češće su umotane u papir u odnosu na plastiku koja se lakše reciklira. To, kao i činjenica da su male pa je potrebno manje ambalaže, čini ih odličnom opcijom za potrošače koji razmišljaju o zaštiti životne sredine - prema istraživanjima 64% njih sada traži proizvode s ambalažom koja se može reciklirati.

Štaviše, jer su sastojci u kondenzovanom obliku, čvrsti šamponi traju duže od tekućih šampona. Samo jedan čvrsti šampon ekvivalentan je dvjema standardnim bočicama šampona od 250 ml. - što znači dvostruko više pranja. Dakle, zamjena glomaznih bočica za šampon štedi vrijeme (ako uzmete u obzir putovanja u prodavnicu!), novac i plastiku.

Šamponske pločice su također prirodno biorazgradive, što znači da su napravljene od potpuno prirodnih sastojaka koji ne stvaraju nikakav otpad - i koriste manje vode u sastojcima od tradicionalnih šampona zbog svog koncentriranijeg formata (sve što je u tekućem stanju sadrži više vode u svojim sastojcima). Svi znamo da je voda vrijedna roba, tako da se svako malo ušteđeno računa.

Iako su Oriflame Love Nature proizvodi koji se ispiraju biološki razgradivi, formulisani bez silikona i parabena, a u svojoj ambalaži koriste čak 50% reciklovanu PCR plastiku, Love Nature čvrsti šampon s uljem avokada i kamilice donosi vam taj korak bliže ka tome da živite najbolji (održivi!) život.

Pa kako koristiti čvrsti šampon?
Baš kao i tekući šampon, ali s malo više pažnje. Iako zahtijevaju malo više trenja od tekućeg šampona da bi napravili dobru pjenu, i dalje su u stanju dobro obaviti posao - i ustvari najbolje djeluju kad se utrljaju direktno u kosu!

Da li treba koristiti regenerator nakon čvrstog šampona?
Da – na isti način kao i s tekućim šamponima; iako je naš Love Nature čvrsti šampon dizajniran da ne ostavlja kosu suhom, za dodatnu dozu vlage slobodno upotrijebite regenerator Love Nature u svojoj rutini, jer oni odlično funkcionišu zajedno.

Kome su namijenjeni čvrsti šamponi?

Dobra su opcija za svakoga ko svakodnevnim pranjem kose želi učiniti nešto dobro za planetu! Obzirom na to da su lagani i dugotrajni, čine i pogodnu alternativu za putovanja, za ljude u pokretu. Na kraju, posljednja stvar koju bilo ko u pokretu želi je neprilika curenja šampona tokom putovanja!

Oriflame Love Nature čvrsti šampon s uljem avokada i kamilice formulisan je bez silikona i parabena, s prirodnim uljem avokada poznatim po svojim hranjivim i hidratantnim svojstvima. Još bolje? Ostavlja nula plastičnog otpada.