Važnost vode za vaš organizam

Vjerovatno već znate da je voda veoma važna kako za zdravlje, tako i za izgled. Ali, zašto? Kakav efekat voda ima na naše tijelo? U ovom članku doći ćete do odgovora!

1. VAŠ MOZAK NASTAVLJA ISPRAVNO FUNKCIONISATI
Da li ste znali da se mozak sastoji od skoro 80% vode? To je istina! Zapravo, da bi ispravno funkcionisao, vaš mozak ovisi o pažljivom balansu vode i različitih drugih elemenata.

Razmišljajte o tome na ovaj način: kada izgubite previše vode (bilo zbog toga što je niste pili dovoljno u toku dana ili ste vježbali, a niste se dovoljno hidrirali nakon toga), vaše moždane ćelije gube na produktivnosti. Međutim, kada unosite dovoljno vode, možete primijetiti poboljšanje koncentracije, funkcije pamćenja i bolji kvalitet sna.

2. POMAŽE SRCU DA PUMPA KRV
Bez obzira što toga niste svjesni većinu vremena, vaše srce konstantno radi – pumpa oko 7600 litara krvi dnevno. Kada ste adekvatno hidrirani, srce lakše pumpa krv. Dehidracija organizma, s druge strane, dovodi do manjeg obima krvi zbog čega vaše srce mora da radi još više da bi pravilno pumpalo i dostavilo dovoljno kisika tjelesnim ćelijama. U ovakvim slučajevima je vježbanje još veći izazov nego što je to obično slučaj.

3. DAJE VAM ENERGIJU
Koliko vode unosite u organizam ima direktan uticaj na vaš nivo energije. Zapravo, studije su pokazale da žene koje dožive dehidraciju organizma često pate od manjka energije i generalno su lošijeg raspoloženja. Umjesto da posegnete za kofeinom ili šećerom (zbog kojih će vaše tijelo izgubiti još više vode), potrudite se da pijete dovoljno vode.

4. DOBRA JE ZA KOŽU
Mogli ste primijetiti da ako ne pijete dovoljno vode, koža vam postaje suha pa čak se i peruta. Dovoljno hidrirana koža, s druge strane, puno je elastičnija i blista. Zašto? Zbog toga što adekvatan unos vode povećava produktivnost ćelija i vaša koža izgleda zdravije.

Još jedan trik kojim možete dodatno hidrirati kožu je nanošenje hidratantne kreme na blago vlažnu kožu (npr. odmah nakon tuširanja ili umivanja), jer će tako koža još bolje upiti proizvod.

Tekst: