4 načina da dođete do zdravijih kostiju

Da li ste znali da poslije 30-te godine vaše kosti postepeno gube gustoću, a rizik za razvoj krhkih kostiju se povećava? Smanjite ovaj rizik pomoću 4 načina koja će vam pomoći u izgradnji zdravih kostiju!

Ključno je izdraditi jake kosti u 20-tim jer se u tom periodu dostiže vrhunac koštane mase. Ukoliko se ne izgradi dovoljno koštane mase u ovom periodu, imate povećan rizik od krhkih kostiju kasnije u životu.

Srećom, pravilna ishrana i zdrave životne navike pomažu vam smanjiti taj rizik. U nastavku pročitajte nešto više o 4 načina pomoću kojih ćete održati kosti zdravim i zadovoljnim!

1. Ishrana bogata kalcijem
Kalcij pomaže održavanju mineralne gustoće kostiju i zdravih zubi tokom cijelog života.  Tijelo ne proizvodi kalcij, tako da ga trebate unijeti kroz hranu.

Povećajte unos kalcija kroz hranu kao što su mliječni proizvodi, sardine, tofu, bademi, lješnjaci i grah. Tamnozeleno povrće je također bogato kalcijem, tako da uključite u ishranu kelj, kupus te ostalo zeleno povrće.

Smanjite unos soli i natrija, jer utiču na manjak kalcija u kostima. Smanjite unos kafe i gaziranih pića, također!

2. Krećite se
Vježbe snage su također odlične za zdravlje kostiju. S ovim tipom vježbi stavljate akcenat na kosti, stimulirate rast kostiju i usporavate gubitak gustoće kostiju povezane sa starenjem. Neke od vježbi snage uključuju: preskakanje užeta, skakanje, iskoraci, čučnjevi, sportovi s reketom te planinarenje.

3. Izađite vani
Osjećajte se odlično i povećajte apsorpciju kalcija tako što ćete provoditi vrijeme vani. Vitamin D je potreban za apsorpciju kalcija u vaše kosti. Kroz ishranu možete unijeti male količine vitamina D, a vaše tijelo ga samo proizvodi kad ste izloženi sunčevoj svjetlosti.

Provodite 15-30 min na suncu dnevno. Za vas koji živite u sjevernim područjima, preporučujemo duži boravak na suncu (posebno zimi).

4. Dodaci ishrani
Teško je unijeti dovoljne količine kalcija kroz ishranu. Da bi vaše kosti dobile sve što im je potrebno, možete koristiti kalcij dodatak ishrani.

Ne zaboravite da vaše zdravlje zavisi od kvalitete dodataka ishrani koje uzimate. Uvijek budite upoznati s izvorom kalcija koji koristite.

 Živite bez brige kad znate da brinete o kostima na najbolji mogući način!

Tekst: Fotograf: Oriflame